Valepoliisit pommittavat nyt Itä-Suomea - toimi näin

Poliisi ei koskaan soita ja pyydä pankkikortin numeroa tai nettipankin mitään tunnuslukuja.

Poliisi toivoo, että asia jäisi ihmisille muistiin ja iäkkäiden ihmisten omaiset neuvosivat tämän perusasian läheisilleen.

Itä-Suomea pommittavat parhaillaan petosmiehet puhelinsoitoillaan, jossa he esiintyvät ihmisille poliiseina ja pyytävät pankkitunnuksia.

Uhreiksi on valittu pääasiassa vanhuksia.

Soittajissa on ollut sekä naisia että miehiä. Aiemmin paljastettujen tapausten mukaan toimintaa voi kuvata jopa järjestäytyneeksi: Aiemmin petostelijat kävivät asunnoissa kysymässä vettä tai myymässä pitsiliinoja ja veivät samalla rahaa ja pankkikortit. Nyt toimintoihin liittyy enemmän puhelimessa soittelua ja esiintymistä etenkin poliiseina.

Valepoliisit ovat tosin esiintyneet myös muun muassa pankkivirkailijoina tai kodinhoitajina. Kellekään ei silti tule puhelimessa antaa pankkitilinsä tunnuksia.

Pankkikorttia tai pankkitilin tunnuksia ei pidä viedä myöskään tuntemattoman soitosta minnekään tapaamispaikkaan ulos kuten pysäköintialueelle tai jättää korttia pyynnöstä esimerkiksi kadun varteen poliisin noudettavaksi. Poliisi ei toimi niin.

Poliisin mukaan Itä-Suomessa monet valepoliisien temput syyskuussa ovat jääneet yrityksiksi. Viimeisin yritys tuli poliisin tietoon torstaina Etelä-Savosta.

Poliisille on Itä-Suomessa pelkästään syyskuussa ilmoitettu jo kymmenkunta valepoliisitapausta, joista on kirjattu rikosilmoitukset petoksen yrityksistä.

Toimintaohjeet:

1. Älä anna puhelimitse kellekään pankkikorttisi tunnuslukua tai nettipankin tunnuksia.

2. Jos tällaisia soitellaan ja kysellään, voit vain sulkea puhelimen. Opeta tämä myös iäkkäille läheisillekin, jotka kohteliaisuuttaan saattavat jäädä juttelemaan tuntemattomillekin ja vastaavat liian yksityiskohtaisiin kysymyksiin tai pelästyvät petosmiesten tarinoita.

3. Ilmoita petoksista poliiisille mahdollisimman nopeasti.

4. Neuvo oikeaa toimintamallia myös lähipiirissäsi. Asiasta kannattaa nyt puhua ja avoimesti läheisten ja tuttavien kanssa jutella, miten voi suojata pankkikorttinsa ja muun omaisuutensa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Top 5 - Näin meiltä varastetaan rahaa tänä kesänä

Tällainen tuomio tulee, kun varastaa vanhuksilta rahaa heidän kodeissaan

Valepoliisi tuomittiin lyhyeen vankeusrangaistukseen

Huijarit esiintyneet poliiseina ja palomiehinä Savossakin

Valepoliisi huijasi vanhuksilta tunnusluvut ja vei heidän rahansa