Valtakunnansyyttäjä: Syyttäjistä ei tutkinnanjohtajia

Syyttäjistä ei pidä tehdä tutkinnanjohtajia, sanoo valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki. Syyttäjien pitäisi hänestä kuitenkin olla isoista oikeusjutuista perillä jo esitutkinnan aikana.

Kuusimäki muistuttaa Kouvolan Sanomien haastattelussa, että syyttäjien työtaakka on jo nykyisellään painava ja heitä on aivan liian vähän. Syyttäjien vähäinen määrä merkitseekin usein sitä, että rikosjuttujen syyteharkinta ja käsittely venyvät.

Ratkaisuksi ongelmaan Asianajajaliitto on väläytellyt sitä, että rikosjuttujen esitutkinta siirtyisi poliisilta syyttäjille.

Syyttäjälaitosta ylimpänä syyttäjänä johtava Kuusimäki ei kuitenkaan ajatukselle lämpene. Hän vahvistaisi mieluummin oikeusprosessin eri osapuolten, kuten poliisin, käräjäoikeuksien ja syyttäjien, yhteistyötä.

- Olen aina kannattanut rikosasioiden hoidon tarkastelua tapahtumaketjuna. Se on erityisen tärkeää, sillä vakava rikollisuus on nykyisin monimuotoista. Esimerkiksi verkkorikokset ovat suuri haaste. Niitä on teknisesti vaikea tutkia, ja ne ovat kansainvälisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.