Valtakunnansyyttäjä aikoo valittaa poliisijohdon vapauttavista tuomioista tietolähdejutussa

Syyttäjät aikovat valittaa poliisijohtajien vapauttavista tuomioista Helsingin hovioikeuteen.

Valtakunnansyyttäjänvirasto kertoi maanantaina heti juhannuksen jälkeen, että valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on päättänyt ilmoittaa koko tuomion osalta tyytymättömyyttään.

Tyytymättömyyden ilmoittaminen antaa syyttäjille aikaa valittaa koko tuomiosta tai sen osista hovioikeuteen. Syytteiden nostosta niin kutsutussa poliisien tietolähde-jutussa vastasi Toiviainen, mutta käytännössä syytettä ajoi oikeudessa kaksi kihlakunnansyyttäjää.

Syyttäjä vaati tuomioita kahdeksalle entiselle tai nykyiselle poliisille, jotka kaikki olivat vastuuasemissa Poliisihallituksessa tai Helsingin poliisilaitoksella vuosina 2008–2012.

Käräjäoikeus käsitteli syytteet 50 istuntopäivän aikana viime syksystä viime kevääseen ja keskiviikkona juuri juhannusaattoa ennen julkistamallaan tuomioillaan hylkäsi kaikki syytteet.

Käräjäoikeuden mukaan annetun asetuksen jälkeen poliisin tietolähteet olisi tullut rekisteröidä, mutta poliisijohto ei ollut järjestänyt poliisilaitoksille tarkempaa, valtakunnallista järjestelyä, miten sen olisi voinut virallisesti tehdä, joten Helsingin poliisin päällikkö ja tietolähdevastaavat eivät laiminlyöneet virkavelvollisuuksiaan jäätyään odottamaan valtakunnallista järjestelyä.

Lisäksi oikeus totesi, ettei Jari Aarnio ollut asiasta vastuussa, vaikka häntäkin syytettiin asiassa.

Oikeuden mukaan silloinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero puolestaan ei ollut saanut poliisin laillisuusvalvonnasta tarpeeksi selkeästi tietoa, että asioita oli hoitamatta ja lainvastaisessa tilassa, jotta hänen olisi tullut puuttua asiaan.

Käräjäoikeuden tuomio oli kaikkiaan 193-sivuinen ja se kävi läpi poliisiyksiköiden riitoja vuonna 2012, tietolähteiden käsittelyyn liittyvät ohjeistukset ja mitä todellisuudessa poliisijohdon näytettiin tienneen tai vastaavasti mitä jäi näyttämättä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentti: Poliisihallinnon puutteet nousivat taas esille poliisijohdon oikeudenkäynnissä

Poliisijohdon kaikki syytteet hylättiin – Käräjäoikeus: Paatero, Lardot ja Aarnio eivät syyllistyneet virkarikokseen

Uusimmat

Kotimaa

Sairauslomalta askel kerrallaan palaileva al-Taee myöntää virheen painavan edelleen: Minun ei olisi pitänyt salata

Professori ei usko täysin itsestään kulkevien ajoneuvojen tulemiseen - "Liian vaikea tehtävä Suomenkin vaativissa olosuhteissa"

Seksismistä syytetty Sofia Belórfin asianajaja vertasi IL:ssä sanavalintojaan Jeesuksen vertauksiin – "Kuulijat ovat niin yksinkertaisia"

Liikemies Niko Ranta-ahon epäillään saaneen huume- ja dopingrikoksilla arviolta neljän miljoonan euron rikoshyödyn – huumesyyttäjä ei muista uraltaan toista yhtä huomattavaa summaa

Sähköisen elintestamentin on tehnyt yli puoli miljoonaa suomalaista – Pohjois-Savossa luovuttajia enemmän kuin muualla Suomessa

Hellepäiviä on ollut heinäkuussa vasta viisi, mutta nyt lämpöä piisaa ja raja rikkoutuu joka päivä

Ravustuskausi käynnistyi sunnuntaina – Rutto tappaa edelleen saksiniekkoja

Toista tuhatta sikaa kuoli ja yhtä monta altistui savulle – Nurmon sikalapalon syyksi epäillään ilmanvaihtolaitetta

Rottasotaa käydään jo älylaitteiden avulla – Tieto rotista kulkee netin kautta

Uutisanalyysi: Jatkuvan koulutuksen eväät luodaan jo kotona. Miljoona suomalaista uuden ammatin edessä. Miten se tehdään?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.