Valtakunnansyyttäjä aikoo valittaa poliisijohdon vapauttavista tuomioista tietolähdejutussa

Syyttäjät aikovat valittaa poliisijohtajien vapauttavista tuomioista Helsingin hovioikeuteen.

Valtakunnansyyttäjänvirasto kertoi maanantaina heti juhannuksen jälkeen, että valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on päättänyt ilmoittaa koko tuomion osalta tyytymättömyyttään.

Tyytymättömyyden ilmoittaminen antaa syyttäjille aikaa valittaa koko tuomiosta tai sen osista hovioikeuteen. Syytteiden nostosta niin kutsutussa poliisien tietolähde-jutussa vastasi Toiviainen, mutta käytännössä syytettä ajoi oikeudessa kaksi kihlakunnansyyttäjää.

Syyttäjä vaati tuomioita kahdeksalle entiselle tai nykyiselle poliisille, jotka kaikki olivat vastuuasemissa Poliisihallituksessa tai Helsingin poliisilaitoksella vuosina 2008–2012.

Käräjäoikeus käsitteli syytteet 50 istuntopäivän aikana viime syksystä viime kevääseen ja keskiviikkona juuri juhannusaattoa ennen julkistamallaan tuomioillaan hylkäsi kaikki syytteet.

Käräjäoikeuden mukaan annetun asetuksen jälkeen poliisin tietolähteet olisi tullut rekisteröidä, mutta poliisijohto ei ollut järjestänyt poliisilaitoksille tarkempaa, valtakunnallista järjestelyä, miten sen olisi voinut virallisesti tehdä, joten Helsingin poliisin päällikkö ja tietolähdevastaavat eivät laiminlyöneet virkavelvollisuuksiaan jäätyään odottamaan valtakunnallista järjestelyä.

Lisäksi oikeus totesi, ettei Jari Aarnio ollut asiasta vastuussa, vaikka häntäkin syytettiin asiassa.

Oikeuden mukaan silloinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero puolestaan ei ollut saanut poliisin laillisuusvalvonnasta tarpeeksi selkeästi tietoa, että asioita oli hoitamatta ja lainvastaisessa tilassa, jotta hänen olisi tullut puuttua asiaan.

Käräjäoikeuden tuomio oli kaikkiaan 193-sivuinen ja se kävi läpi poliisiyksiköiden riitoja vuonna 2012, tietolähteiden käsittelyyn liittyvät ohjeistukset ja mitä todellisuudessa poliisijohdon näytettiin tienneen tai vastaavasti mitä jäi näyttämättä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentti: Poliisihallinnon puutteet nousivat taas esille poliisijohdon oikeudenkäynnissä

Poliisijohdon kaikki syytteet hylättiin – Käräjäoikeus: Paatero, Lardot ja Aarnio eivät syyllistyneet virkarikokseen