Valtaosa aivokasvaimeen sairastuneista lapsista toipuu

Lasten aivokasvainten lääkehoidot ja leikkaukset ovat kehittyneet. Keskimäärin 70 prosenttia aivokasvaimeen sairastuneista lapsista jää henkiin, sanovat lasten aivokasvaimista oppaan kirjoittaneet lääkärit. Ennuste on nyt valoisampi kuin kaksikymmentä vuotta sitten, koska lääkkeet tehoavat paremmin.

Hoitoennuste riippuu ratkaisevasti kasvaimen sijainnista ja sen tyypistä. Lisäksi ennusteeseen vaikuttaa, saadaanko kasvain poistettua leikkauksella.

Aivokasvaimet ovat lasten toiseksi yleisin syöpätyyppi heti leukemian jälkeen. Leukemiaan verrattuna aivokasvainten paranemisprosentti laahaa vielä jäljessä.

Vaikka aivokasvaimesta toipuisi, raskaat hoidot voivat aiheuttaa lapselle pysyviä vaurioita. Aivokasvainleikkauksesta voi aiheutua esimerkiksi neurologisia oireita. Pienillä lapsilla pään sädehoidot voivat vaikeuttaa aivojen ja keskushermoston kehitystä.

Oireista huolimatta sairaudesta toipunut pystyy yleensä elämään normaalia elämää. Vuosittain lapsilla todetaan Suomessa noin 40 uutta aivokasvainta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.