Valtaosa aivokasvaimeen sairastuneista lapsista toipuu

Lasten aivokasvainten lääkehoidot ja leikkaukset ovat kehittyneet. Keskimäärin 70 prosenttia aivokasvaimeen sairastuneista lapsista jää henkiin, sanovat lasten aivokasvaimista oppaan kirjoittaneet lääkärit. Ennuste on nyt valoisampi kuin kaksikymmentä vuotta sitten, koska lääkkeet tehoavat paremmin.

Hoitoennuste riippuu ratkaisevasti kasvaimen sijainnista ja sen tyypistä. Lisäksi ennusteeseen vaikuttaa, saadaanko kasvain poistettua leikkauksella.

Aivokasvaimet ovat lasten toiseksi yleisin syöpätyyppi heti leukemian jälkeen. Leukemiaan verrattuna aivokasvainten paranemisprosentti laahaa vielä jäljessä.

Vaikka aivokasvaimesta toipuisi, raskaat hoidot voivat aiheuttaa lapselle pysyviä vaurioita. Aivokasvainleikkauksesta voi aiheutua esimerkiksi neurologisia oireita. Pienillä lapsilla pään sädehoidot voivat vaikeuttaa aivojen ja keskushermoston kehitystä.

Oireista huolimatta sairaudesta toipunut pystyy yleensä elämään normaalia elämää. Vuosittain lapsilla todetaan Suomessa noin 40 uutta aivokasvainta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Keskusta haluaisi eläkerahastot tukemaan suomalaista omistajuutta, mutta yhtiöistä muistutetaan painoarvon olevan jo nyt korkea

United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"

Miksi et lahjoittaisi hiuksiasi hyväntekeväisyyteen? – "Minua lohdutti ajatus siitä, että jonkun lapsen tai nuoren itsetunto kohoaa tekoni ansiosta", kertoo hiuslahjoituksen tehnyt Sofia, 29

Liikenneministeriö neuvottelee terveysturvallisuuden ohjeista joukkoliikenteeseen – Finnair edellyttää jo maskipakkoa

Ministeri Pekonen: Etätyösuosituksen päivittämistä aiheellista arvioida uudelleen

Pekka sai pankkiautomaatista setelin, josta kiinnostui ensin kaupan kassa, seuraavaksi vartija ja sitten poliisi

Poliisi: Tornion räjähdykseen ei näytä liittyvän terroristista motiivia

Poliisi vahvistaa: Helsingissä viime viikolla paljastunut henkirikos on paloittelusurma –  12 ihmistä vangittuna

THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa

Rajavartiolaitoksen esitutkinta valmistui: kaksi venäläishävittäjää loukkasi viime kuussa Suomen ilmatilaa Porvoon edustalla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.