Valtio alkaa tukea matkustajalauttoja, jotta tärkeä tavara liikkuisi edelleen

Valtio alkaa maksaa matkustajalaivoille tukea, jotta huoltovarmuuden kannalta tärkeät tavarat saadaan edelleen kuljetettua Suomeen. Lautoilla kulkee paljon elintarvikkeita, lääkkeitä ja muita kulutustavaroita. Koronavirusepidemian torjuntatoimet ovat kuitenkin käytännössä lopettaneet laivoilla henkilöliikenteen, jonka tuotot ovat välttämättömiä toiminnan kannattavuudelle.

Tuet myöntää Huoltovarmuuskeskus, joka on varautunut käyttämään toimenpiteisiin 45 miljoonaa euroa.

Matkustaja-autolauttaliikenteessä matkustajien kuljettaminen on selkeästi pääbisnes.

–  Pelkästään rekkojen kuljettaminen ei missään nimessä riitä kannattamaan sitä liikennöintiä. Jos halutaan, että lautat ajavat, siihen on pakko tulla mukaan, sanoo Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema STT:lle.

Tuki on edellytys sille, että etenkin huoltovarmuuden kannalta tärkeät tavaravirrat kulkevat Suomesta Ruotsiin sekä Baltiaan ja Keski-Eurooppaan.

–  Tämä on viritetty yhteishengessä varustamoiden kanssa. Heidän kannattaa pitää liikenne käynnissä, mutta tällä ei päästä voittoja käärimään, Lounema sanoo.

Tukijärjestely koskee viittä matkustaja-autolauttaa, jotka liikennöivät Turun ja Tukholman, Helsingin ja Tallinnan sekä Vaasan ja Uumajan välillä. Helsingin ja Tukholman väliä ei tällä hetkellä liikennöidä.

Alan liitot tyytymättömiä

Merimiesliitot ilmoittivat keskiviikkona tuomitsevansa sen, että tukea saavat myös ulkomaille rekisteröidyt alukset, kun samaan aikaan Suomen lipun alla purjehtivia aluksia on pysäytettynä satamiin.

Tuettavista aluksista Tallink Siljan Galaxy on rekisteröity Ruotsiin ja Megastar Viroon. Suomeen rekisteröidyt Viking Linen Gabriella, Mariella ja Rosella sekä Tallink Siljan Serenade eivät liikennöi tällä hetkellä lainkaan.

Liikenteen lopettamisen takia noin 2  500 varustamoiden suomalaista työntekijää on lomautettuna.

–  On väärin, että Suomen valtio tukee Ruotsin ja Viron lipun alla olevia matkustaja-aluksia, kun niiden tilalle voidaan ottaa liikennöimään välittömästi suomalaiset matkustaja-rahtialukset, liittojen tiedotteessa moititaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Hallintovaliokunta kritisoi valtiovarainministeriötä puutteellisten tietojen antamisesta eduskunnalle

Koronakriisi auttanut nostamaan Marinin hallituksen arvostusta

Kiinnostaako riippumattoilu? Näillä vinkeillä pääset alkuun

Poliisi epäilee pojan surmanneen isänsä Jyväskylässä – uhri oli keski-ikäinen mies

Nyt on EU:n "ratkaiseva hetki", sanoo komission puheenjohtaja – komissio ehdottaa 750 miljardin euron elpymisrahastoa koronakriisistä toipumiseen

Koronavirustartuntoja on Suomessa varmistettu miltei 6  700

Laittomasta uhkauksesta voi joutua tulevaisuudessa helpommin vastuuseen – esimerkiksi myyjien, sairaanhoitajien ja toimittajien uhkailusta voi tulla virallisen syytteen alainen rikos

Uudet mallinnukset vahvistavat: koronavirus leviää sisäilmassa jo pelkällä puhumisella

Korona muuttaa vapaa-ajan palveluiden työehtosopimuksia – työvuorolistat viikon varoitusajalla

Terveydenhuollon tarpeisiin valmistettujen suojavarusteiden kotimainen tuotanto on käynnistynyt – ministeri Haatainen: Voi parhaimmillaan kattaa sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeet suu-nenäsuojusten ja hengityksensuojainten osalta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.