Valtion omaisuutta on pantu lihoiksi jo aiemmin miljardien edestä – Tuloja on käytetty hankkeisiin ja yleisiin menoihin

Valtio on pannut omistamiaan osakkeita lihoiksi viime vuosina miljardien eurojen edestä.

Vuodesta 2007 lähtien valtio ja sen omistama sijoitusyhtiö Solidium ovat myyneet omistuksiaan yli 7,5 miljardilla eurolla. Samana aikana valtio on hankkinut osakkeita 2,5 miljardilla eurolla. Tiedot ovat peräisin valtioneuvoston kanslian omistajaohjausyksiköstä, joka perustettiin vuonna 2007.

Valtion omaisuuden myynti nousi taas tapetille, koska hallitusneuvotteluissa syntyi erimielisyyttä ratahankkeiden rahoittamisesta osakekaupoilla.

Kuva: Tuija Tyrväinen

Myyntitulojen käyttäminen infrahankkeisiin ei ole uusi asia. Esimerkiksi vaalikaudella 2004–2007 omaisuuden myynnistä kertyneitä tuloja käytettiin yli 400 miljoonaa euroa lähinnä infrainvestointeihin. Tämän mahdollisti Anneli Jäätte e nmäen (kesk.) kehyspäätös, jossa linjattiin, mikä osuus myyntituloista voidaan käyttää kertaluonteisiin investointeihin.

Samantapainen maininta oli myös Matti Vanhasen (kesk.) hallitusohjelmassa. Tuolloisella vaalikaudella 2007–2011 suunnattiin 116 miljoonaa euroa muun muassa väylähankkeisiin ja pääomalainaan Suomen Teollisuussijoitukselle, kertoo budjettipäällikkö Sami Yläoutinen valtiovarainministeriön budjettiosastolta.

Hän kertoo, että vuosituhannen vaihteessa, Paavo Lipposen (sd.) pääministerikaudella, esimerkiksi Soneran myynneistä saatuja tuloja ohjattiin tutkimus- ja tuotekehitysinvestointeihin, muihin hankkeisiin sekä velan lyhennykseen.

Juha Sipilän (kesk.) kaudella (2015–2019) valtion osakekauppa oli melko maltillista, kunnes viime vuonna osakkeita myytiin 2,4 miljardilla ja ostettiin miljardilla eurolla.

– Sipilän kauden aikana osakkeiden myynnistä saatuja tuloja käytettiin suurimmaksi osaksi hallitusohjelmassa mainittujen kärkihankkeiden rahoitukseen, mutta myös yleiskatteellisena tulonlähteenä, kertoo Sami Yläoutinen.

Kärkihankkeiden rahoittaminen omaisuustuloilla oli kirjattu Sipilän hallitusohjelmaan. Omaisuustuloihin lasketaan osakkeiden myynnistä saatavien tulojen lisäksi osingot.

Ekonomisteilta ei löydy ymmärrystä valtion omaisuuden myymiselle ainakaan, jos myyntituloja käytettäisiin velanhoitoon tai pysyviin menolisäyksiin.

– Ei munivaa kanaa kannata tappaa. Tietysti jos omistuksella ei ole hyvinvointiperustetta tai tuottoa ei ole odotettavissa, niin silloin kannattaa myydä. Tietääkseni omistuksia on viime vuosina perattu jo sellaisella periaatteella, että niin huonosti tuottavia yhtiöitä ei valtiolla ole, ettei mieluummin kannattaisi ottaa nollakorkoista velkaa, sanoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) johtaja Elina Pylkkänen.

Pylkkäsen mukaan pääoman tuotolla pystytään nykytilanteessa hyvinkin kattamaan lainakustannukset.

Myyntiä ei kannata myöskään Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.

– Korostaisin, että tarvitaan puskureita heikompia aikoja varten.

Joissakin tapauksissa omaisuuden myynnille kuitenkin näytetään vihreää valoa.

– Jos löytyy kertaluonteinen investointikohde, josta asiantuntijat ovat yksimielisiä, että se synnyttää talouskasvua ja työpaikkoja, niin sitten sitä varten voi myydä, Nordean Koivu sanoo.

PT:n Pylkkäsen mielestä myyntitulo pitäisi ainakin käyttää jollain tapaa Suomen tuotantokyvyn parantamiseen ja pitkän aikavälin tuotantopotentiaalin ja kasvun varmistamiseen.

– Sillon sillä on jonkinlainen oikeutus. Mutta kun hyvin tuottavaa omaisuutta myydään, se tarkoittaa sitä, että yhteisestä taskusta siirretään yksityisiin taskuihin eikä hyvinvointi välttämättä jakaudu tai lisäänny laajemmin.

Pääekonomisti Pasi Kuoppamäki Danske Bankista kehottaa harkitsemaan valtion omaisuuden myymistä tapauskohtaisesti.

– Ei niin, että jos valtion budjetissa on reikä, niin suin päin lähdetään myymään sen tilkitsemiseksi. En sinänsä vastusta myyntiä, mutta kannattaa harkita, onko juuri nyt oikea aika myydä.

OP-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskasen mielestä omaisuus, joka ei ole valtion kannalta olennainen ja josta saa hyvän hinnan, kannattaa myydä.

– Mutta jos sellaisia kohteita ei juuri nyt ole, niin kyllä infrahankkeidenkin rahoittamiseen on monia muita rahoitusratkaisuja. Ei niitä tarvitse koplata omaisuuden myyntiin hinnalla millä hyvänsä.

Suomen valtiolla on omistuksia yli 60 yhtiössä. Pörssiyhtiöitä on 17. Useissa yhtiöissä eduskunta määrittää omistusosuudet, joiden alle ei voi mennä.

Valtiolla on omistuksessaan myös kiinteistöjä ja maaomaisuutta, mutta myyntisuunnitelmat koskisivat erityisesti valtion yhtiöomistuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hallitusneuvottelijat vaitonaisia omaisuuden myynnistä: "Eri kausilla toimitaan eri tavoin, se on se periaate"

Uusimmat

Kotimaa

Poliitikot kiukuttavat suomalaisia, mutta suurin osa ei osaa nimetä ketään "vihaa" herättävää henkilöä

Suomen aluevesissä lepää yli tuhat hylkyä, joiden ympäristöriskiä selvitetään – puhki ruostuvat alukset saattavat levittää öljyä ja elohopeaa Itämereen

Yksi kuoli nokkakolarissa Oulun Kiimingissä

Antti Rinne esittelee tänään Euroopan parlamentissa Suomen tavoitteita puheenjohtajakaudelle

Suomalaiset päivittävät innokkaasti osaamistaan työelämässä – suurin osa myös valmis kouluttautumaan uudestaan, jos he jäisivät työttömiksi

Sata vuotta sitten vahvistui, ettei Suomesta tulisi kuningaskuntaa

Puheenjohtajien kohtaamisessa kinattiin eniten vappusatasesta ja aktiivimallista mutta ensimmäiset aplodit menivät Jussi Halla-ahon varoitukselle

Ursula von der Leyen nousee EU-komission johtoon – äänestys oli äärimmäisen tiukka

Oppositio arvostelee hallituksen kaavailemia eläkekorotuksia – kokoomuksen Häkkänen pitää vappusatasta absurdina

Valtaosa suomalaismepeistä aikoo äänestää von der Leyenin puolesta – saksalainen saa arvokkaan tuen liberaaleilta, mutta sosialistit pähkäilevät

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.