Valtiontalouden tarkastaja näkee puutteita kuntauudistuksessa

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tuomas Pöysti arvioi, että kuntauudistuksen valmistelussa on puutteita.

Pöystiltä kysyttiin eduskunnan tarkastusvaliokunnan kuulemisessa, miten hän arvioi valmistelun tasoa.

Pöystin mukaan uudistuksen vaikutusmekanismeja pitäisi katsoa analyyttisemmin, jotta päätöksiä ei tehtäisi vain uskon perusteella.

Pöystin mielestä valmistelun pitäisi perustua myös "konkreettiseen näkemykseen siitä, mikä on joko näyttänyt purevan tai sitten mikä olisi uskottavasti selitettävissä, että se puree".

Asiasta kysynyt kansanedustaja Eero Lehti epäili, onko käsitys vahvasta peruskunnasta oikea. Lehden mukaan taustalla on usko, että kustannukset alenevat suorassa suhteessa kuntakoon kasvaessa.

Lahti ja kolme muuta radanvarsikuntaa eivät näytä juurikaan saavan kumppaneita kuntaliitosselvitykseensä. Vain piskuinen Padasjoki antoi valtiovarainministeriölle myönteisen vastauksen määräaikaan mennessä.

Lahti, Kärkölä, Nastola ja Iitti esittivät kuntajakoselvitystä viime keväänä. Rukkasten antajista merkittävin on Hollola, jota ilman ei syntyisi yhtenäistä kuntaa. Orimattila antoi selvittelylle pakit yksimielisesti. Kielteinen lausunto syntyi myös Asikkalan ja Hämeenkosken valtuustoissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.