Valtiontalouden tarkastaja näkee puutteita kuntauudistuksessa

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tuomas Pöysti arvioi, että kuntauudistuksen valmistelussa on puutteita.

Pöystiltä kysyttiin eduskunnan tarkastusvaliokunnan kuulemisessa, miten hän arvioi valmistelun tasoa.

Pöystin mukaan uudistuksen vaikutusmekanismeja pitäisi katsoa analyyttisemmin, jotta päätöksiä ei tehtäisi vain uskon perusteella.

Pöystin mielestä valmistelun pitäisi perustua myös "konkreettiseen näkemykseen siitä, mikä on joko näyttänyt purevan tai sitten mikä olisi uskottavasti selitettävissä, että se puree".

Asiasta kysynyt kansanedustaja Eero Lehti epäili, onko käsitys vahvasta peruskunnasta oikea. Lehden mukaan taustalla on usko, että kustannukset alenevat suorassa suhteessa kuntakoon kasvaessa.

Lahti ja kolme muuta radanvarsikuntaa eivät näytä juurikaan saavan kumppaneita kuntaliitosselvitykseensä. Vain piskuinen Padasjoki antoi valtiovarainministeriölle myönteisen vastauksen määräaikaan mennessä.

Lahti, Kärkölä, Nastola ja Iitti esittivät kuntajakoselvitystä viime keväänä. Rukkasten antajista merkittävin on Hollola, jota ilman ei syntyisi yhtenäistä kuntaa. Orimattila antoi selvittelylle pakit yksimielisesti. Kielteinen lausunto syntyi myös Asikkalan ja Hämeenkosken valtuustoissa.

Uusimmat

Kotimaa

7 000 asukkaan kaupunki sai kaksi kansanedustajaa, 54000 asukkaan kaupunki ei yhtään – "Nyt meillä on suorat yhteydet Arkadianmäelle"

Väitös: Rekkakuskien työ on täynnä "rytmihäiriöitä" ja ristiriitaisia odotuksia

Lähijunia kohtaan on virinnyt uutta kiinnostusta – pullonkaulana rataverkon tukkoisuus

Oulun laajan hyväksikäyttö- ja raiskausepäilyn ensimmäinen käräjäkäsittely alkaa tänään

Eduskunta aloittelee uutta vaalikautta – kansanedustajien valtakirjat tarkastetaan tänään

Yhden teepaidan valmistaminen kuluttaa saman verran vettä kuin ihminen juo 2,5 vuodessa: "Avaa vaatekaappisi ovi, ja aloita syvähenkinen mietiskely omista kulutustottumuksistasi"

Kotkassa syttyi palo Finexin 1  500 neliön teollisuushallissa – palo saatu toimitusjohtajan mukaan sammutettua

Eduskunta aloittaa työnsä tiistaina uudella kokoonpanolla

Jenni Passi haluaa välttämättä lapsen, jolla on Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin geenit – kirjailija Jussi Lehmusvesi paljastaa, miksi

Munkki tarvitsee rekkakuormallisen huumorintajua, joten Isä Nasari joutuu kiusaukseen aina kun hän näkee tekstin: "Munkin tekee mieli kahvia"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.