Valtori selvittää valtionhallinnon verkkosivujen tietoturvariskejä

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori on ryhtynyt selvittämään, millaisia parannustarpeita valtionhallinnon verkkosivujen tietoturvassa on. Eilen kaksi palvelunestohyökkäystä vaikeutti tai esti palvelujen käyttöä useilla viranomaisten verkkosivuilla. Hyökkäykset kohdistuivat poliisin, hätäkeskuksen, verohallinnon ja rajahallinnon verkkopalveluihin sekä Suomi.fi-tunnistautumispalveluun.

–  Hyökkäys paljasti lähinnä pistemäisiä ongelmia. Nyt asioita käydään vielä tarkemmalla kammalla läpi, kertoo Valtorin tuotantojohtaja Tero Latvakangas STT:lle.

Latvakangas toteaa, että palvelunestohyökkäykset olivat vakavia ja vaikuttivat laaja-alaisesti.

Aamupäivän palvelunestohyökkäys aiheutti häiriöitä runsaan tunnin ajan. Iltapäivällä hyökkäys alkoi noin kello 16.30, ja verkkosivut saatiin jälleen toimimaan noin kello 19.

Vastaavanlainen laaja hyökkäys valtionhallinnon verkkopalveluihin tehtiin noin vuosi sitten, kerrotaan Valtorin tiedotteessa. Sen jälkeen valtionhallinnon palveluiden tietoturvaa on entisestään parannettu. Nyt oli kuitenkin vielä muutamia yhteyksiä, joiden kautta valtionhallinnon palveluita pääsi kuormittamaan.

"Hyökkäys on ilmeisesti ollut aika voimakas"

Latvakangas ei tässä vaiheessa lähde arvailemaan, kuka tai millainen taho saattaisi olla palvelunestohyökkäysten takana. Tapausta tutkii keskusrikospoliisi.

–  Tutkinta on aivan alkuvaiheessa, eikä vielä ole mitään arviota epäillyistä, sanoo tutkintaa johtava rikoskomisario Marko Leponen.

–  Hyökkäys on ilmeisesti ollut aika voimakas.

Leposen mukaan tässä vaiheessa ei voi arvioida sitäkään, olisiko hyökkäysten takana samoja tekijöitä kuin erilaisten aiempien palvelunestohyökkäysten. Niitä on kohdistunut muun muassa yritysten ja kuntien sivuille.

–  Totta kai nämä otetaan tutkinnassa huomioon ja verrataan tapausta aikaisempiin, sanoo Leponen.

----

Korjattu aiempaa uutista: Leposen titteli on rikoskomisario, ei komisario.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi: Sivut jälleen käytössä – muutkin hyökkäyksien kohteeksi joutuneet nettisivut näyttävät toimivan

Uusimmat

Kotimaa

Pahoin palanut mies kuoli sairaalassa – poliisi vaatii naista vangittavaksi murhasta

Hangon veneturmatutkinnassa tarkastellaan kolmen veneen liikkeitä – yleisöltä saatu tapahtumista paljon kuvamateriaalia

Suomessa todettu 16 uutta koronavirustartuntaa, Pohjois-Savossa ei uusia tartuntoja

Ministeriksi palannut Annika Saarikko: Tapahtumajärjestäjille ei ole varattu uutta koronatukea – Veikkaus-tukea saavien järjestöjen pelastamiseksi myös velkaraha mahdollinen

Suomalaisista 70 prosenttia ottaisi koronarokotteen – Yhdysvalloissa herännyttä huolta liian matalasta rokotekattavuudesta ei ole Suomessa ilmennyt

Otkes aloittaa alustavan tutkinnan Imatran lauantaisesta lentoturmasta – yksi laskuvarjohyppääjistä loukkaantui vakavasti, kertoo johtaja

Maahanmuuttoviraston tiskille kuukausien jono – oleskelulupia ja EU-rekisteröintejä hakeville koituu ongelmia

Liput ensimmäistä kertaa salkoihin Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi

Nainen hukkui Saimaan Yöveteen, mökkirannasta uimaan lähteneellä surullinen kohtalo Somerolla

Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.