Valtuutetun puheenvuoro meni överiksi – "Ei yhtä pitkää puheenvuoroa enää koskaan kenellekään"

Iisalmen kaupunginvaltuuston kokous maanantai-iltana päättyi otokseen, joka olisi voinut olla suoraan suomalaisen maalaiskomedian kuntapolitiikkakohtauksesta.

Valtuutettu Olavi Nousiainen (ps.) marssi kokouksen päätteeksi puhujapönttöön ja teki aloitteen siitä, että Iisalmen Virranpuistoon pitää saada älytalo. Nousiainen esitteli älytalohanketta antaumuksella ja hyvin yksityiskohtaisesti. Litaniassa oli esillä niin tavarantoimittajien rooli, energiankulutussuunnitelma kuin vision mullistava merkityksellisyys. Nousiaisen visioissa älytalo on koko Ylä-Savon uusi tukijalka.

Aloitteen lomassa Nousiainen ehti kertoilla omista ammatillisista taustoistaan, havainnoistaan erään iisalmelaisen koulun sisäilmaongelmien syistä sekä muun muassa siteerata Raamattua. Lisäksi Nousiainen nosti esiin arvoituksellisen kysymyksen.

–Ajatelkaapa, miten harvoin valtuusto kokoontuu. Heitänkin nyt kysymyksen, minkä takia on valtuusto ja minkä takia hallitus. Minä sen tiedän, mutta tiedättekö te.

Valtuuston puheenjohtaja Pirjo Rytkönen (kesk.) pyysi Nousiaisen puheen puolivälissä valtuutettua tiivistämään puhettaan.

–Nyt alkaa mennä aika yksityiskohtaiseksi. Alkaa mennä levottomaksi, Rytkönen huomautti.

Nousiainen lupasi tiivistää puhettaan, mutta jatkoi vielä monta minuuttia paperista lukemista. Muut valtuutetut eivät voineet kuin tuskaisena pyöriä penkeissään, kunnes salista kuului:

–Lopeta jo!

–Äläpä nyt Antti. Onko vessaan kiire, Nousiainen vastasi ja jatkoi vaan puhettaan.

Lopulta puhemaraton saavutti juhlavan päätöksen.

–Olen esitellyt teille nyt tiekartan Suomen tulevaisuuteen ja seuraavalla kerralla esittelen Suomen valtakunnan sote-uudistuksen.

Kun Nousiainen asteli vihdoin takaisin paikallaan, valtuuston puheenjohtaja totesi, että ei anna enää koskaan kenellekään aloitteen tekijälle yhtä pitkää puheenvuoroa.

Olavi Nousiainen on aiemminkin herättänyt huomiota erottuvilla puheillaan, kun ennen valtuustouransa alkua väläytti vaalipaneelissa, että julkisen talouden kestävyysvajetta voisi paikata lopettamalla abortit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.