Vanhanen selvittäisi ennakkoäänestyksen myöhentämistä

Vaalitutkija Sami Borgin ehdotus ennakkoäänestysajan lykkäämisestä lähemmäs varsinaista vaalipäivää saa pääministeri Matti Vanhaselta (kesk.) ymmärrystä.

- Ymmärrän hänen pointtinsa hyvin. Varmaankin äänestysaktiivisuutta voitaisiin lisätä sillä, että saataisiin tietynlainen loppunousu ja jännittävyys säilyisi loppuun asti, Vanhanen sanoi Iisalmessa lauantaina.

Hän arveli ennakkoäänestystä ja varsinaista vaalipäivää erottavan vajaan viikon johtuneen alun perin äänestystietojen luotettavuuden asettamista vaatimuksista. Vanhanen sanoi, ettei ole selvittänyt oikeusministeriöstä, olisiko nykyään mahdollista toimittaa vaalilautakunnille nopeammin vahvistetut listat vaalipäivän äänestysoikeutetuista.

- Ilman muuta asiaa kannattaa tutkia. Tietotekniikka on kehittynyt sen jälkeen kun nykyinen ennakkoäänestysjärjestelmä on otettu käyttöön. Varmasti reaaliaikaisuutta tietojen luotettavuudessa pystytään lisäämään.

Ennakkoäänestysajan paikkaa mietittäessä on Vanhasen mukaan kuitenkin kaikkein tärkeintä, että kansalaisten luottamus vaalijärjestelmään säilyy.

- Kukaan ei saa päästä äänestämään kahta kertaa.

Lisää pääministerin Pohjois-Savon kiertueesta sunnuntain lehdessä.