Vanhempi, unohdatko nämä käyttäytymissäännöt lapsen kanssa?

Ihmiselle on tärkeää tuntea kuuluvansa johonkin yhteisöön. Yhteisöön kuuluminen on avain perusturvallisuuden tunteen syntymiseen. Näin sanoo emeritatutkija ja lastenpsykiatri Tytti Solantaus Suomen mielenterveysseurasta.

Sosiaalisen yhteenkuuluvuuden tunne alkaa rakentua jo lapsuudessa, kirjoittaa Kaakon Viestintä. Perhe on ensimmäinen yhteisö, jossa lapsi on osana. Nykypäivän kiireisessä, hajanaisessa ja median merkitystä korostavassa elämäntyylissä ja yhteiskunnassa perheen yhteinen tekeminen – niin kutsutut yhteiset rituaalit – saattavat jäädä vähälle huomiolle.

Solantauksen mukaan rituaalit ovat tärkeitä koko perheen hyvinvoinnin kannalta. Erityisesti niitä tarvitsee lapsi, vaikkei tämä osaisi niitä välttämättä erikseen pyytää.

– Vanhemman kannattaa tarkkailla esimerkiksi omaa kännykän käyttöään. Lapsen kanssa ei ole hyvä ainakaan usein ottaa puhelinta esiin ja ajatella, että kyllä lapsi leikkii leluillaan omin päin.

Solantaus sanoo, että aikuiset ovat kohtuullisen hyvin oppineet kännykän käytön etiketin toisten aikuisten parissa. Kun kaksi aikuista on illallisella ravintolassa, tapana ei ole tuijotella älypuhelinta vaan keskittyä yhteiseen ruokahetkeen eli yhteiseen rituaaliin.

– Kyseessä on valinta: jaanko huomioni toisen ihmisen kanssa vai otanko esille puhelimeni.

Kun on tulossa tärkeä puhelu, aikuisella on tapana sanoa toisille aikuisille suoraan, että pahoittelut, tähän on pakko vastata. Lapsen kanssa nämä käyttäytymissäännöt yleensä unohtuvat.

– Lapsellekin on hyvä sanoa, että nyt on tulossa tärkeä puhelu, johon äidin tai isän täytyy vastata. Siten yhteinen hetki ei katkea yllättäen eikä lapsi koe hylätyksi tulemisen tunnetta, Solantaus sanoo.

Lue lisää aiheesta tiistain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.