Päivi Räsänen: "Vanhuslakiin voisi ottaa mallia lastensuojelulaista"

Sisäministeri Päivi Räsäsen mielestä vanhusten kaltoinkohteluun pitäisi puuttua nykyistä tiukemmin.

Hän sanoo tutustuneensa THL:n tilastoon, jonka mukaan 28 prosenttia ikääntyneistä naisista on kokenut kaltoinkohtelua.

– Sen lisäksi henkirikoksen uhreina kuolee vuosittain kymmenkunta yli 65-vuotiasta. Nämä ovat isoja lukuja, Räsänen toteaa.

Räsänen pitää mahdollisena, että väestön ikääntyessä vanhusten kaltoinkohtelu tulee vain lisääntymään.

– On tärkeää, että juuri tässä murrosvaiheessa ennaltaehkäisy otettaisiin vakavasti. Esimerkiksi ennaltaehkäisevät kotikäynnit ovat tosi tärkeitä, että kun tehdään tämmöistä palvelukartoitusta ikäihmiselle, niin huomioitaisiin ja kyseltäisiin myös nämä seikat, Räsänen toteaa.

Ilmoitus poliisille

Vuonna 2013 voimaan tulleen vanhuspalvelulain 25 pykälän mukaan viranomaisilla on velvollisuus ilmoittaa vanhuksen kaltoinkohteluepäilystä viipymättä kunnan sosiaalihuollosta vastaavalle viranomaiselle.

Räsäsen mukaan tämä ei välttämättä riitä.

Hän huomauttaa, että lasten kohdalla pahoinpitelyn tai kaltoinkohtelun ilmoitusvelvollisuudessa on menty eteenpäin, sillä esimerkiksi pahoinpitelyepäily on ilmoitettava sosiaaliviranomaisten lisäksi myös poliisille.

Vanhusten kohdalla näin ei ole.

– Siihen sisältyy tiettyjä ongelmia, että ilmoitusta ei tehdä poliisille. Nykyään vaikka ilmoitus tehtäisiin, viranomainen ei voi tietää, johtaako se mihinkään, Räsänen sanoo.

Hänen mukaansa aiemmin sama koski myös lasten pahoinpitelyepäilyjä: esimerkiksi koulusta saatettiin tehdä vaikka kuinka monta ilmoitusta epäillyistä pahoinpitelyistä, mutta mistään ei tullut tietoa takaisin eivätkä tapaukset välttämättä edenneet poliisille.

– Kaikkein räikeimmin tämä näkyi Vilja Eerikan kohdalla. Poliisi ei saanut missään vaiheessa tietoa tilanteesta. Vanhusten kohdalla voi olla sama tilanne.

Räsänen harkitsisikin, pitäisikö ilmoitusvelvollisuus poliisille lisätä myös vanhuspalvelulakiin.

– Toisaalta uusi lainsäädäntö on ollut voimassa vasta niin vähän aikaa, että ensin on seurattava, kuinka se toimii, Räsänen huomauttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tietääkö lapsi, mikä vanhalle äidille on parasta?

Iäkkäiden vanhempien hyväksikäyttö voi olla häikäilemätöntä