Vapaaehtoisesti tai pakolla – palautuslento Irakiin on tarjous, josta ei voi kieltäytyä

Suomesta palautetaan nyt kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita irakilaisia takaisin kotimaahansa kiihtyvään tahtiin sitä mukaa kun hallinto-oikeuksista tulee päätöksiä sinne jätettyihin muutoshakemuksiin. Suurin osa hyväksyy vapaaehtoisen palautuksen, mutta osa odottaa palautuslentoa lukkojen takana.

– Jos näyttää siltä, että henkilö vastustaa palautusta, hänet voidaan viimeisenä keinona ottaa säilöön, poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliisihallituksesta sanoo.

Säilöönottoyksiköitä on Suomessa kaksi: Metsälän ja Joutsenon keskuksissa palautusta odottaa noin 70 henkeä. Alkuviikosta palautuslennolle oli lähdössä reilut kaksikymmentä sellaista henkilöä, jotka eivät koneeseen halua vapaaehtoisesti. Palautettavia on useista maista.

Vastustelevia henkilöitä ei välttämättä saada koneeseen. Viimeksi muutama viikko sitten kapteeni kieltäytyi ottamasta koneeseen pyristelevää ja rimpuilevaa henkilöä.

– Lentoliikenteessä kapteenilla on ratkaisuvalta. Ei voida vaarantaa muiden matkustajien turvallisuutta. Tällaisissa tapauksissa poliisi lähtee saattajaksi matkalle. Palautuslennot tehdään joko erikseen varatuilla lennoilla tai yleisemmin reittilennoilla, Mia Poutanen kertoo.

Palautussopimusta ei tarvita

Suurin osa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista on valittanut päätöksestä hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeuden jonossa muutoshakemuksia on yli 11 000 ja niitä käsitellään neljässä hallinto-oikeudessa. Päätöksiä odotetaan noin tuhannen tapauksen kuukausivauhdilla.

Suuri osa muutoshakemuksista koskee irakilaisia, jotka ovat myös suurin ryhmä turvapaikanhakijoiden joukossa. Hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen päätökset toimeenpannaan ellei korkein hallinto-oikeus ole myöntänyt valituslupaa.

– Suurin osa lähtee maasta vapaaehtoisesti ja saa siihen paluukorvauksen. Tällä hetkellä pakolla toimeenpantavia käännytyksiä Irakiin on yksi tai kaksi viikossa, kansliapäällikkö Päivi Nerg sisäministeriöstä sanoo.

Suomella ei ole Irakin kanssa palautussopimusta. Se ei ole kuitenkaan este palauttaa ihmisiä toiseen maahan edes pakolla.

– Poliisi palautti käännytys- tai karkotuspäätöksen saaneita viime vuonna yli sataan maahan, mutta vain kymmenen maan kanssa meillä on sopimus, Poutanen muistuttaa.

Käännytyspäätöksen saaneista moni katoaa.

– Kyllä sitä tapahtuu, mutta eivät he silti välttämättä jää Suomeen. Osa lähtee joko kotimaahansa tai muualle Eurooppaan.

Palautuskeskuksista luovuttiin

Aikaisemmin suunniteltiin käännytyksiä tehostavia palautuskeskuksia, mutta niistä on turvallisuussyistä luovuttu kokonaan. Sen sijaan Joutsenon säilöönottoyksikkö laajenee pian 40 paikalla.

Olot säilöönottoyksikössä ovat karut: säilöt muistuttavat tavallisia sellejä, joissa on pesuallas, wc-pönttö ja sänky mutta ei esimerkiksi ikkunaa. Vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen Maahanmuuttovirastosta sanoo, että kyseessä on suljettu yksikkö mutta ei vankila.

– Säilössä ei ole suljettuja sellejä, vaikka esimerkiksi Joutseno toimiikin entisen vankilan kiinteistössä entisillä selliosastoilla.