Vapaavuori: "Haukuin valtiovarainministeri Antti Rinteen niin tulikivenkatkuisin sanakääntein kuin osasin ja kehtasin"

Edellisen hallituksen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) käynnistää tuoreessa kirjassaan kunnolla likapyykin pesun viime hallituksen riitaisista väleistä.

Vapaavuori kertaa viime hallituksen kompastelua torstaina ilmestyneessä kirjassaan Puoliholtiton Suomi (Otava). Euroopan investointipankin varapääjohtajana nykyään toimiva Vapaavuori arvioi nelivuotisen olleen menetetty jakso Suomen talouden kääntöyrityksissä.

– Kataisen hallitukselle oli käytännössä ylivoimaista luoda uskoa ja luottamusta ympärilleen jo sen takia, etteivät sen keskeiset osapuolet luottaneet toisiinsa. Monista perustavaa laatua olevista asioista oltiin myös eri mieltä.

Vapaavuori toimi elinkeinoministerinä Jyrki Kataisen (kok.) ja Alexander Stubbin (kok.) hallituksissa 2012–2015.

Ilmiriita ministerivaliokunnassa

Loppukeväästä 2014 hallituksen pakkaa sekoittivat entisestään puheenjohtajavaihdokset kokoomuksessa ja SDP:ssä, kun Alexander Stubb korvasi Jyrki Kataisen ja Antti Rinne Jutta Urpilaisen.

Rinteellä oli Vapaavuoren mukaan kova tarve saada aikaan saavutuksia, mikä tuli näkyviin varsinkin syksyn budjettivalmistelussa. Tuoreen valtiovarainministerin omat budjettilinjaukset johtivat yhteentörmäykseen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

– Haukuin valtiovarainministeri Antti Rinteen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa syksyllä 2014 niin tulikivenkatkuisin sanakääntein kuin osasin ja kehtasin. Maltoin toki mieleni enkä korottanut ääntäni, Vapaavuori kertaa.

Hallituskaudella Vapaavuori kertoo silti ottaneensa eniten yhteen vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön kanssa.

– Niinistöllä oli Kataisen hallituksessa ikävä tapa yrittää nostaa itsensä muita ministereitä ylemmäksi ja uhata ministerikollegoitaan asian viemisellä puheenjohtajien pöytään, jos hänen vaatimuksiinsa ei suostuta.