Vapaavuori: Helsinki on kaukana ja vähemmän tunnettu, ja se on lievä imagohaitta

Helsinki on vähemmän tunnettu ja vähän kaukaisempi paikka kuin jotkut muut kaupungit, ja se on lievä imagohaitta. Näin kommentoi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kyselyä, jonka mukaan EU:n lääkeviraston työntekijöistä valtaosa jättäisi työpaikkansa, jos virasto sijoitetaan Helsinkiin.

– Lontoosta on varmasti henkisesti tuskaa muuttaa melkein mihin tahansa ja Helsinkiin ehkä vielä vähän enemmän kuin joihinkin muihin kaupunkeihin, Vapaavuori arvelee STT:lle.

Vapaavuoren mukaan Helsingillä on kuitenkin antaa vahvat näytöt siitä, että kaupunkiin työn perässä muuttaneet ulkomaalaiset viihtyvät hyvin. Hän sanoo Helsingissä jo sijaitsevan Euroopan kemikaaliviraston olevan tästä huippuesimerkki. Sen työntekijöiden vaihtuvuus on ollut kaikkien EU:n virastojen alhaisimpia.

Vapaavuoren mukaan kysely on myös tehty varsin aikaisessa vaiheessa ennen kuin Suomen delegaatio kävi Lontoossa keskustelemassa lääkeviraston johdon ja henkilöstön kanssa.

– Uskon, että jos Helsinkiin päädyttäisiin, meillä olisi paljon aikaa vakuuttaa ihmiset siitä, kuinka hyvä paikka Helsinki kuitenkin on.

Vapaavuori huomauttaa myös, että kokonaisuuteen vaikuttaa valtava määrä kriteereitä. Hänen mielestään ei voi sanoa, etteikö kyselyn tulos ollenkaan vaikuttaisi, mutta se on kuitenkin vain yksi tekijä monien muiden joukossa.

Sisäinen selvitys: Valtaosa EU:n lääkeviraston työntekijöistä eroaisi, jos virasto sijoitetaan Helsinkiin