Vappupuheissa teemoja Ukrainasta "ökyahneeseen" Wahlroosiin

Poliitikkojen vappupuheissa on käsitelty tänään laajalla kirjolla aiheita Ukrainan tilanteesta kotimaan politiikan polttaviin kysymyksiin. Eduskunnan puhemiehen Eero Heinäluoman (sd.) mielestä Venäjän toimintaa Ukrainassa ja Krimillä on perusteltua arvostella, mutta Venäjää ja sen johtajia ei pidä leimata Ilmestyskirjan pedoksi.

Pienemmälläkin pensselillä pärjättäisiin, Heinäluoma sanoi vappupuheessaan Heinolassa.

Heinäluoma arvioi, että Ukrainan kriisissä useampi toimija on tehnyt virheitä ja muutamaa viikkoa pidemmältä ajalta. Hänen mielestään voi hyvin olla, että Euroopan unionillakin on jotain opittavaa.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mielestä Ukrainan tilanteessa on huomattava, ettei Itä-Ukrainassa ole ollut nähtävissä sellaista aitoa kansanliikettä ja tahtoa Venäjään liittymiseen kuin Krimillä. Se saattaa hänen mielestään olla Moskovalle odottamaton pettymys.

Tuomioja sanoi vappupuheessaan Hangossa, että Itä-Ukrainassa itse itsensä kansanjohtajiksi nimittäneet aseistetut toimijat ovat etupäässä kunnostautuneet rikoksen tunnusmerkit täyttävien tekojen toimeenpanijoina, mikä tuskin herättää laajempien joukkojen kunnioitusta tai luottamusta.

SDP:n puheenjohtaja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen haluaa hallituksen aloittavan heti kehyspäätöksessä sovitun kasvu- ja työllisyyslinjan toimeenpanon.

Urpilainen sanoi vappupuheessaan Tampereella, että hänen työllisyystoimia sisältävä noin 400 miljoonan euron lisäbudjettiesityksensä lähetetään ministeriöille huomenna perjantaina.

Urpilaisen mukaan on ensiarvoisen tärkeää, että päätökset saadaan voimaan vielä ennen kesää.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä esittää, että yrittäjäksi ryhtyvälle työttömälle selvitettäisiin ansiosidonnaisen työttömyysturvan maksamista määräajaksi.

Sipilä sanoi vappupuheessaan Helsingissä, että olisi myös tutkittava, voisiko työntekijän irtisanomiskorvauksen maksaa alkupääomana mahdolliseen uuteen yritykseen.

Sipilän mielestä on luotava rakenteita, jotka auttavat työttömiä jalostamaan omia yritysideoitaan ja toteuttamaan ideansa käytännössä.

Liikenne- ja kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) mielestä viime viikolla julkistetut teollisuuden suuret investointipäätökset Äänekoskelle, Varkauteen ja Porvooseen osoittavat, että Suomeen uskotaan.

Virkkunen huomautti vappupuheessaan Tampereella, että hallitus on muun muassa yritysveron alentamisella halunnut rohkaista yrityksiä investoimaan ja työllistämään.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki perusteli vappupuheessaan Jyväskylässä puolueensa lähtöä hallituksesta. Hän sanoi, että muut hallituspuolueet päättivät luopua perusturvan varassa elävien aseman parantamisesta ja tuloerojen kaventamisesta.

Arhinmäen mielestä perusturvan tasosta huolehtiminen on myös järkevää talouspolitiikkaa. Pienituloiset kun käyttävät jokaisen euron ja sentin kotimaiseen kysyntään, mutta isompituloiset säästävät rahoja sukanvarteen.

Vihreiden europarlamentaarikko Tarja Cronberg miettisi kaksi kertaa ennen kuin näyttäisi vihreää valoa Suomen Nato-jäsenyydelle. Cronberg sanoi vappupuheessaan Kotkassa, että Venäjä ei hänen mielestään ole sotilaallinen uhka Suomelle, eikä millekään muullekaan EU-maalle.

Naton sijaan EU:n jäsenmaiden on Cronbergin mielestä otettava vastuu yhteisestä turvallisuudesta ja lisättävä aktiivista puolustusyhteistyötä. Sitä odotellessa puolustusunioni Ruotsin kanssa olisi hyvää kriisien ennaltaehkäisyä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen lyttää molemmat kokoomuksen puheenjohtajaksi tähän mennessä pyrkimään lähteneet ministerit.

Tiilikainen sanoi vappupuheessaan Savonlinnassa, että eurooppa- ja ulkomaankauppaministerinä toimivan Alexander Stubbin ministerikaudella Suomen vienti on suorastaan romahtanut. Jan Vapaavuoren toimiessa elinkeinoministerinä kivihiili on vyörynyt Venäjältä Suomeen samalla, kun suomalaisen metsähakkeen kilpailukykyä on heikennetty.

SDP:n puheenjohtajaksi pyrkivän Antti Rinteen mielestä pääministerin vaihdoksen myötä edessä olevat minihallitusneuvottelut on nähtävä hallituksen yhteisenä mahdollisuutena.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja arvioi vappupuheessaan Hyvinkäällä, että neuvotteluista on haettava erityisesti uutta vauhtia kasvun ja työllisyyden saamiseksi todelliselle nousu-uralle.

Rinne korostaa, että hallituksen toimintakyvystä kantavat vastuuta kaikki sen osapuolet.

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn (sd.) mielestä pääministerin vaihtuessa tulevissa minihallitusneuvotteluissa on keskityttävä työllisyyden parantamiseen.

Lyly sanoi vappupuheessaan Hämeenlinnassa, että myös yritysjohtajien katseen kärjen pitäisi kohdistua uusien tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen eikä julkisen talouden koon arviointiin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini arvioi vappupuheessaan Vaasassa, että perussuomalaiset saisivat tuoreimman mielipidemittauksen perusteella kolme europarlamenttipaikkaa.

Soinin mukaan europarlamenttiin on tulossa myönteinen maanjäristys, kun perussuomalaisten ryhmäkumppanit eli Britannian Itsenäisyyspuolue ja Tanskan kansanpuolue ovat nousseet gallupeissa omissa maissaan suurimmaksi puolueeksi.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie pitää Ruotsiin kirjansa muuttanutta miljonääri Björn Wahlroosia ökyahneena rintamakarkurina.

Lapintien sanoi vappupuheessaan Turussa, että Wahlroos osoitti kuinka vähän hän arvostaa Suomea ja suomalaista yhteiskuntaa. Se antoi hänelle kuitenkin osaavan työvoiman, infrastruktuurin ja suuret voitot mahdollistaneen vakaan toimintaympäristön, Lapintie muistutti.

Vihreiden puheenjohtajan, ympäristöministeri Ville Niinistön mielestä on ilmeistä, ettei Venäjän valtionyhtiö Rosatomin suureksi osaksi omistama ydinvoimalahanke ole ulkopoliittisesti viisas ratkaisu tässä tilanteessa.

Niinistö sanoi vappupuheessaan Turussa, että on myös ilmeistä, että Venäjä käyttää energiapolitiikkaa valtapolitiikan välineenä. Tällaisessa tilanteessa on hänestä järkevintä suunnata energiaratkaisut kotimaisiin vaihtoehtoihin, jotka vähentävät riippuvuutta Venäjästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.