Varkaat toimivat nyt usealla eri rintamalla

Omaisuusrikosten nykytrendi on se, että tekijät etsivät koko ajan uusia, erilaisia suojaamattomia kohteita.

Kun esimerkiksi moniin koteihin on entistä vaikeampi murtautua, varkaat huiputtavatkin rahaa nettipetoksilla.

Kun pankeissa ja kaupoissa on entistä vähemmän käteistä rahaa ryöstettäväksi, ammattirikollisten huomio kohdistuu suojaamattomiin yritysten varastohalleihin.

Paikalliset taparikollisetkin tekevät nykyään murtoja kampaamoihin ja yhdistysten pieniin toimistoihin, koska niiden lukitukset ovat yleensä huonoimpia.

Rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisista sanoo, ettei omaisuusrikoksissa ole enää yhtä buumia kerrallaan kuten vain perämoottorivarkauksia tai mökkimurtoja, vaan poliisin tietoon tulee jatkuvasti monenlaisia rinnakkaisia murto- ja petossarjoja.

– Yksi valtakunnallinen buumi ovat traktoripetokset tai ylipäätään petokset, jossa myydään olematonta omaisuutta.

Tämänkaltaisissa teoissa tyypillisesti nettiin on laitettu myynti-ilmoitus, jossa on mukana uskottavia kuvia.

– Kuvat on poimittu jostain netistä. Ostajalta pyydetään etumaksua eikä välttämättä tarkoitus edes ole saada koko summaa. Kun etumaksu on saatu, myyjään ei saa yhteyttä.

Tuhansia euroja pelkän nettikuvan perusteella

Vielä muutamia vuosia sitten vastaavia petoksia tehtiin etenkin pienelektroniikkaa ja tietokonepelejä kauppaamalla. Nyt summat ovat nousseet. Uusi ilmiö on, että myytävä olematon omaisuus on hyvin arvokasta.

– Vaikka ostaja maksaisi vain pienen osan myyntihinnasta etumaksuna, kyse on jo usein isoista taloudellista vahingoista, Korhonen kertoo.

– Vaikka myyjä antaa nimen ja tilinumeron etumaksun maksamista varten, se ei ole luotettavuuden osoitus. Poliisin on helppo selvittää, kenen tilille summa on maksettu, mutta kuka tilin todellinen käyttäjä on ollut?

– Rahat on heti nostettu pois eikä rahojaan saa takaisin.

Erilaisia nettipetoksia ilmoitetaan Itä-Suomessa poliisille keskimäärin joka päivä. Koko Suomessa poliisille on alkuvuonna tehty nettipetoksista 15–20 rikosilmoitusta joka päivä.

Murtoja on monenlaisia

Korhosen mukaan petokset ovat tulleet muiden omaisuusrikosten lisäksi, eivät kokonaan korvanneet niitä.

Paikalliset taparikolliset tekevät edelleen etenkin pyörä- ja perämoottorivarkauksia ja liikemurtoja. Ulkomaalaiset koplat tekevät kierroksillaan etenkin korusieppauksia, asuntomurtoja tai liikemurtoja.

– Vuodet vaihtelevat kuitenkin paljon. Ensi kesän rikossarjoja ei pysty vielä ennustamaan.

 

Maanantain Savon Sanomissa myös kuvaus ammattivarkaiden tekemästä metallivarkauskeikasta Savossa sekä tilastoja omaisuusrikoksista Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Rengas- ja vannevarkauksien sesonki käynnissä

Kaksi miestä pidätetty työkonevarkauksista