Varkauden kenttä poistumassa lentoasemakartalta

Finavia ilmoitti maanantaina, että se lopettaa kaikki toiminnot Varkauden lentoasemalla. Valtion omistama Finavia Oyj ylläpitää lentoliikennettä 24 asemalla Suomessa.

Joroisten kentän ylläpito ja lennonvarmistuspalvelujen tarjoaminen päättyy vuoden loppuun mennessä, jolloin kentästä tulee niin sanotusti valvomaton lentopaikka.

– Ymmärrämme ympäröivän alueen pettymyksen, mutta ratkaisulle ei ole vaihtoehtoa. Pari vuotta tyhjillään olleen lentoaseman ylläpitäminen ei ole millään muotoa järkevää, vaan lentoaseman vaatimat resurssit kohdistetaan sinne, missä lentoasemapalveluille on kysyntää, sanoo Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen.

Finavian tiedotteessa todetaan, että Varkauden lentoaseman lakkauttaminen antaa lisää mahdollisuuksia kehittää Kuopion kenttää.

– Varkaus on esimerkki siitä, että hienokaan lentoasema ei houkuttele lentoliikennettä, jos aitoa kysyntää ei ole. Lentoliikenteen kilpailukyky lyhyillä etäisyyksillä on heikentynyt ja muut liikennemuodot voittavat markkinaosuuksia alle kuuden tunnin matkoilla. Tästä seuraa muun muassa se, että lentoliikenteen kysyntä näyttää keskittyvän yhä vahvemmin eri alueiden keskuskentille, toteaa Savolainen.

Säännöllinen lentoliikenne Varkauden lentoasemalle Joroisiin päättyi vuoden 2013 lopussa. Sen jälkeen on käyty keskusteluja siitä, miten kenttä saataisiin takaisiin käyttöön. Useat seudulla toimivat vientiyritykset vetosivat marraskuussa lentoliikenteen puolesta muistuttaen, että liikenneyhteyksillä on keskeinen merkitys alueen kehitykselle.

Varkauden kaupunginvaltuusto käsittelee tänään talousarviota, joka sisältää esityksen 400000 euron lentotuesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.