Vartijat: Vankiloissa on voimankäyttötilanteita viikoittain

Vankiloiden vartijat ovat huolissaan vankiloissa tehdyistä mittavista säästöistä ja henkilöstövähennyksistä.

Pääluottamusmies, Vankilavirkailijain liiton puheenjohtaja Jari Tuomela kertoo, että vankiloissa joudutaan voimankäyttötilanteisiin viikoittain.

- Vankien välinen väkivalta on ollut viime vuosina kasvussa ja erilaisia teräaseita löytyy säännöllisesti. Näitä voidaan käyttää yhtä hyvin henkilökuntaa kuin muita vankeja kohtaan, Tuomela muistuttaa.

- Vankiloissa on myös vankeja, joille väkivallan käyttö ei ole vierasta.

Viime viikolla poliisi pahoinpideltiin vakavasti Helsingin vankilassa, kun hän oli tullut kuulustelemaan uudesta rikoksesta epäiltyä vankia.

- Vankilan muurit eivät aina suojaa väkivallalta. Vanki surmattiin Riihimäen vankilassa 2014 ja vartija surmattiin Pelson vankilassa 2004.

- Hallinnonalan viranomaiset ovat järjestään todenneet näiden tapausten olevan poikkeuksellisia. Riskit vastaaviin tapauksiin ovat kuitenkin tulevaisuudessa olemassa.

Tuomelan mukaan työnantaja, Rikosseuraamuslaitos, on kertonut tavoitteeksi liisätä vankien sellien ulkopuolella viettämää aikaa. Tätä pidetään myös vankien kannalta inhimillisenä ja hyvänä.

- Mutta henkilöstöresurssia tämän valvontaan ja ohjaukseen ei ole tulossa lisää, Tuomela ihmettelee.

- Nykyiselläänkin vankiloiden valvonta- ja ohjaushenkilöstö työskentelee monissa tilanteissa osastoilla tai työtiloissa vankiryhmän kanssa yksin. Lisäksi vankiloissa on jo tällä hetkellä päivittäisiä työvuorovajauksia runsaista ylityömääristä huolimatta.

Tuomela jätti julkisuuteen alan työntekijäliiton virallisen kannanoton aiheeseen: Vankilavirkailijain liitto on tilanteesta erittäin huolissaan ja vaatii henkilöstöresurssien lisäämistä.

- Vain näin voidaan hallita turvallisuusriskejä ja taata vankilaturvallisuus pyrittäessä lisäämään vankien sellin ulkopuolella viettämää aikaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisin vankilassa pahoin hakannut mies kuoli

Pahoinpidelty poliisi yhä sairaalahoidossa

Vanki hakkasi poliisin pahoin - KRP tutkii murhan yrityksenä

Tutkintavankeuden ja matkustuskiellon väliin uusia keinoja

Oikeusministeri: Vankiloissa varauduttava maahanmuuttajiin

Oikeusministeri: Vankimäärän lasku tuonut tärkeitä säästöjä

Suljetun vankilan vangeille voi lähettää nyt sähköpostia

Vankiloiden henkilötietojen käsittelyyn uusi laki

Rikoksen uhrin suojelun tarve arvioitava

Vankiloiden lakkauttamiset peruttiin