Vartiointialan lakko voi näkyä ruuhkana Helsinki-Vantaan turvatarkastuksissa

Keskiviikkona alkava vartiointialan lakko näkyy ainakin Helsinki-Vantaan lentokentällä ja rautatieasemilla.

Finavian mukaan lakko voi aiheuttaa ruuhkaa Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastuksissa. Vaikutusten odotetaan näkyvän vain Helsinki-Vantaan ykkösterminaalin turvatarkastuksessa. Finavia pyytää, että matkustajat varautuisivat jonotukseen ja saapuisivat lentoasemalle ajoissa.

Vartiointialan lakko alkaa puoliltaöin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä ja kestää kolme vuorokautta. Työriidan osapuolet ovat Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Palvelualojen työnantajat Palta.

Osa rautateiden asemarakennuksista pysyy kiinni

VR kertoo, että lakko vaikuttaa myös rautatieasemien aukioloihin eri puolilla Suomea. Osa asemarakennuksista on lakon ajan kiinni, mutta asemalaitureille pääsee kulkemaan normaalisti. Osa asemarakennuksista on auki, mutta niidenkin aukioloajoissa voi olla poikkeuksia.

Esimerkiksi Helsingin, Jyväskylän, Oulun, Tampereen ja Turun asemat pyritään pitämään auki lakon aikana. Suljetut asemarakennukset avautuvat lakon jälkeen, kun asemakohtaiset työvuorot taas alkavat.

VR kertoo, että se huomioi lakon toiminnassaan ja pyrkii takaamaan häiriöttömän asiakaspalvelun. Vammaisten avustuspalvelua ei voida järjestää lakon aikana, mutta etukäteen varatut avustuspalvelut pyritään hoitamaan.

Vikaantunutta käteisautomaattia ei välttämättä korjata

Lakon ei odoteta vaikuttavan merkittävästi käteisautomaattien toimintaan, kertoo muun muassa Otto-käteisautomaatteja ylläpitävä Automatia Pankkiautomaatit.

Yhtiö arvioi, että rahan riittävyys automaateissa pystytään turvaamaan. Joissakin tapauksissa vikaantunut automaatti voidaan kuitenkin korjata vasta kolmipäiväisen lakon jälkeen.

Pankkeja ja vakuutusyhtiöitä edustavasta Finanssiala ry:stä kerrotaan, ettei lakko ainakaan heti vaikuta mitenkään esimerkiksi pankkien turvallisuuteen.

Helsingin seudun liikenne (HSL) puolestaan varoittaa, että vilkkailla paikoilla olevista HSL:n lipunmyyntiautomaateista voi loppua käteinen raha keskiviikon ja sunnuntain välillä. Maksukortilla automaateista voi kuitenkin ostaa lipun normaalisti. Vaihtorahojen täydentäminen automaatteihin aloitetaan uudelleen maanantaina.