Varusmiehet kiusasivat tupakaveriaan yli kuukauden - Syyttäjä: Toinen hieroi kiveksiään kiusatun tyynyyn

Yhden varusmiehen silmätikukseen ottaneet ja tätä yli kuukauden ajan kiusanneet kaksi lentosotamiestä tuomittiin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa kumpikin kymmeneen päiväsakkoon palvelusrikoksesta. Maksettavaa sakosta tulee kummallekin 60 euroa.

Tapaus sattui Karjalan lennoston suojauskomppaniassa viime kesänä. Kaksi varusmiestä alkoi nimitellä samassa tuvassa ollutta, hitaasti asioita oppivaa alokasta. Kaksikko kutsui tupakaveriaan muun muassa idiootiksi, töhöksi, pässiksi, paviaaniksi ja autistiksi.

Haukkumista tapahtui sekä varuskunnassa, sulkeisharjoituksessa että ampumaleirillä.

Lisäksi syyttäjän mukaan toinen kiusaajista hieroi iltalomalta palattuaan tuvassa kiveksiään kiusatun tyynyyn.

Kiusatuksi joutuneen varusmiehen mukaan nimittelyä tapahtui useita kertoja päivässä, tosin hänen mukaansa oli myös päiviä jolloin nimittelyä ei tapahtunut.

– Jossakin vaiheessa pinnani täyttyi ja sanoin vastaan, asianomistaja lausui oikeudessa.

Kivesten hieromisen tyynyyn näki neljäs tuvassa majoittunut varusmies, joka kertoi esitutkinnassa havainnoistaan. Oikeuden istunnossa hän oli kuitenkin epävarma, mitä oli tapahtunut.

Esitutkinnassa todistaja kertoi toisen vastaajan uhkailleen häntä.

Syytteessä ollut varusmies kiisti hieronnan.

– Meinasin kyllä, mutta en sitten tehnytkään. Se oli tyhmä päähänpisto, hän sanoi oikeudessa..

Vastaajat kertoivat vain antaneensa hitaammalle varusmiestoverilleen rakentavaa kritiikkiä koska tämä ei selvinnyt tehtävistään tarpeeksi nopeasti. Heidän mukaansa nimittely oli molemminpuolista.

Käräjäoikeus kuitenkin totesi, ettei asianomistajan hitaus oikeuta senkaltaiseen nimittelyyn. Oikeuden mukaan varusmiesten käyttämä kieltä ei voida pitää rakentavana kritiikkinä.

– Vastaajien on täytynyt ymmärtää, että heidän mahdollisesti leikkimielisenä pitämänsä toiminta on ollut yksiselitteisesti yleisen palvelusohjesäännön vastaista.