Varusmiehet kiusasivat tupakaveriaan yli kuukauden - Syyttäjä: Toinen hieroi kiveksiään kiusatun tyynyyn

Yhden varusmiehen silmätikukseen ottaneet ja tätä yli kuukauden ajan kiusanneet kaksi lentosotamiestä tuomittiin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa kumpikin kymmeneen päiväsakkoon palvelusrikoksesta. Maksettavaa sakosta tulee kummallekin 60 euroa.

Tapaus sattui Karjalan lennoston suojauskomppaniassa viime kesänä. Kaksi varusmiestä alkoi nimitellä samassa tuvassa ollutta, hitaasti asioita oppivaa alokasta. Kaksikko kutsui tupakaveriaan muun muassa idiootiksi, töhöksi, pässiksi, paviaaniksi ja autistiksi.

Haukkumista tapahtui sekä varuskunnassa, sulkeisharjoituksessa että ampumaleirillä.

Lisäksi syyttäjän mukaan toinen kiusaajista hieroi iltalomalta palattuaan tuvassa kiveksiään kiusatun tyynyyn.

Kiusatuksi joutuneen varusmiehen mukaan nimittelyä tapahtui useita kertoja päivässä, tosin hänen mukaansa oli myös päiviä jolloin nimittelyä ei tapahtunut.

– Jossakin vaiheessa pinnani täyttyi ja sanoin vastaan, asianomistaja lausui oikeudessa.

Kivesten hieromisen tyynyyn näki neljäs tuvassa majoittunut varusmies, joka kertoi esitutkinnassa havainnoistaan. Oikeuden istunnossa hän oli kuitenkin epävarma, mitä oli tapahtunut.

Esitutkinnassa todistaja kertoi toisen vastaajan uhkailleen häntä.

Syytteessä ollut varusmies kiisti hieronnan.

– Meinasin kyllä, mutta en sitten tehnytkään. Se oli tyhmä päähänpisto, hän sanoi oikeudessa..

Vastaajat kertoivat vain antaneensa hitaammalle varusmiestoverilleen rakentavaa kritiikkiä koska tämä ei selvinnyt tehtävistään tarpeeksi nopeasti. Heidän mukaansa nimittely oli molemminpuolista.

Käräjäoikeus kuitenkin totesi, ettei asianomistajan hitaus oikeuta senkaltaiseen nimittelyyn. Oikeuden mukaan varusmiesten käyttämä kieltä ei voida pitää rakentavana kritiikkinä.

– Vastaajien on täytynyt ymmärtää, että heidän mahdollisesti leikkimielisenä pitämänsä toiminta on ollut yksiselitteisesti yleisen palvelusohjesäännön vastaista.

Uusimmat

Kotimaa

Poliisi: Karhu tuli tielle ja törmäsi autoon Ilomantsissa

Helpottunut lehmä vedettiin ylös lietealtaasta kolmen metrin syvyydestä Ruokolahdella – nosto-operaatiossa traktori ja lähes 10 miestä

Kaikkien kuntien tietoturvassa olisi parantamisen varaa – Lahteen kohdistuneessa kyberhyökkäyksessä tuhat tietokonetta saastui

Neuvostovankeja kohdeltiin maatiloilla yleensä hyvin, tiukat ohjeet eivät uponneet isäntäperheisiin – Tutkimukseen haastateltujen jatkosodan ajan lasten mukaan vankien kanssa syntyi usein ystävyys

Monet perheet kokevat vauvan normaalinkin yöheräilyn ongelmaksi – "Normaali on usein paljon odotettua huonompaa kuin vanhemmat luulevat"

HS: Jutta Urpilainen siirtynee EU-komissaariksi suoraan vanhempainvapaalta, perheeseen tulee toinen lapsi

Hämeenlinnassa paljastetaan väittelyä herättänyt Lotta-patsas

Seinäjoella kaksi nuorta miestä kuollut auton törmättyä puuhun

Kultarannassa keskustellaan jälleen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – teemana maailman murros ja Euroopan tulevaisuus, päävieraana Saksan liittopresidentti

Nato-asiantuntija HBL:lle: Ei ole varmaa, hyväksyisikö Trump Suomen jäsenhakemuksen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.