Varusmiesten rokotukset vähensivät epidemiaa

Maksuttoman influenssarokotteen tarjoaminen varusmiehille ensimmäistä kertaa viime syksynä vähensi huomattavasti influenssaa nuorilla miehillä Suomessa kuluneena talvena.

Influenssavirus leviää helposti ahtaissa, isojen joukkojen käyttämissä tiloissa kuten varuskunnissa. Usein influenssa-kauden alkaminen huomataankin varuskunnissa puhkeavasta tautiaallosta.

Kulunut talvi oli kuitenkin erilainen. Asia huomattiin paikallisesti varuskunnissa, mutta siitä on myös tutkimushavaintoja.

– Sairastuvuus influenssaan oli aiempiin vuosiin verrattuna pienempi, Puolustusvoimien epidemiologi, erikoislääkäri Tuula Hannila-Handelberg kertoo.

– Tarkemmat analyysit määristä ovat vielä kesken, mutta näyttää siltä, että tarjottu mahdollisuus kausi-influenssarokotteen ottamiseen rajoitti epidemiaa varuskunnissa selvästi.

Varusmiehille ei ole aiemmin tarjottu maksutonta influenssarokotetta lukuunottamatta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen jo aiemmin määrittelemiin riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä.

Nyt kyse oli kokeilusta, jonka jatkosta päättää sosiaali- ja terveysministeriö.

Puolustusvoimat uskoo yhden talven kokeilun perusteella, että maksuttoman kausi-influenssarokotteen tarjoamisella varusmiehille on tärkeä merkitys sairastuvuudelle varuskunnissa, mutta osin myös muualla yhteiskunnassa.

 

Aiheesta lisää lauantain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.