Vastikään havaittu Euroopan vanhin maakotka on savolainen – "Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus"

Suomen vanhin maakotka on havaittu tammikuun lopulla Pohjois-Savossa, kertoo Helsingin yliopiston tiedote. 34-vuotias kotka on todennäköisesti myös Euroopan vanhin yksilö.

Luontokuvaaja Ari Komulainen kuvasi nyt havaitun maakotkan (Aquila chrysaetos). Kotkalla oli rengas vasemmassa jalassaan, ja renkaan numerokin näkyi kuvissa.

Komulainen teki rengasilmoituksen Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen rengastustoimistoon, ja loppu on historiaa: lintu sai renkaan nilkkaansa 34 vuotta 6 kuukautta ja 27 päivää aiemmin.

– Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus, että näin vanha lintu osuu valokuvaajan kameran eteen, museomestari Juha Honkala Luomuksesta sanoo Helsingin Sanomille.

– Tällä linnulla on ilmeisen hyvät geenit ja hyvät rauhalliset elinalueet, missä löytyy ruokaa riittävästi. Ja uhkatekijöitä on ollut vähän, kun henki on säilynyt näin pitkään, hän jatkaa.

Kyseessä on kolmanneksi vanhin rengastettu lintumme. Suomen lintujen ikäennätystilastossa tätä kotkaa vanhempia ovat vain 34 vuotta ja 11 kuukautta vanha etelänkiisla (Uria aalge) sekä 34 vuotta ja 7 kuukautta vanha harmaalokki (Larus argentatus).

Euroopan lintujen ikäennätystilastoa ylläpitävän kattojärjestön tilastossa maakotka kiilaa ykköspaikalle, Euroopan vanhimmaksi maakotkaksi.

Nyt havaittu naarasmaakotka syntyi keväällä 1984 Pohjois-Pohjanmaalla pesän ainoana poikasena. Poikasen rengasti Jouni Ruuskanen, joka on tehnyt pitkän uran kotka- ja muuttohaukkarengastajana.

Suomessa on rengastettu ajanjaksolla 1913–2018 yhteensä 3 865 maakotkaa. Valtaosa näistä on saanut renkaan jalkaansa pesäpoikasena. Pesimämenestyksestä riippuen vuosittain rengastetaan keskimäärin hieman yli sata maakotkan poikasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.