Venäjää ajetaan ruotsin rinnalle Etelä-Savossa

Venäjän kielen tuominen peruskouluihin vaihtoehdoksi ruotsille kiinnostaa Etelä-Savon kaupunkeja.

Pieksämäen, Mikkelin ja Savonlinnan sivistysjohtajat ovat osallistuneet kokeilulupa-anomuksen valmisteluun, jolla venäjästä tehtäisiin B1-kieli ja pakkoruotsi lopetettaisiin. B1-kieltä opetetaan seitsemännestä luokasta lähtien.

Pieksämäen sivistysjohtajan Kari Koistisen mukaan kyse olisi ensisijaisesti valinnaisuuden lisäämisestä, ei pakkoruotsin poistamisesta.

- Haluan, että venäjän kielen asemaa vahvistettaisiin, mutten halua tehdä sitä ruotsin kustannuksella. Ruotsia ei ole tarkoitus jättää kokonaan pois.

Koistinen näkee, että venäjää tarvitaan yhä enemmän myös Etelä-Savossa. Esimerkiksi Pieksämäellä venäjää äidinkielenään puhuvia on 76 henkilöä, alle prosentti koko väestöstä.

- Se ei ole vain matkailuasia. Venäjä on myös käyttö- ja ammattikieli liike-elämää ajatellen.

Lupa-anomuksen taustalla on itärajan läheisyydessä sijaitseva Tohmajärven, Imatran ja Lappeenrannan muodostama kolmikko.

- Jopa puolet voisi valita ennemmin venäjän Imatran seudulla. Meillä venäjä on osa arkea, arvioi Imatran sivistystoimenjohtaja Jussi Virsunen.

Jos kokeilulle tulee lupa, voivat opiskelijat edetä peruskoulusta toiselle asteelle osaamatta lainkaan ruotsia. Virsusen mielestä pakkoruotsin poisto ei eriarvoistaisi itäsuomalaisia nuoria.

- Kunnissa sitouduttaisiin siihen, että kaikille, jotka haluavat suorittaa virkamiesruotsin ja tutkintoon vaadittavan oppimäärän, sitä tarjottaisiin. Jatkumo jatkuisi ammattikoulutukseen ja lukioon.

Venäjän saamista B1-kieleksi ovat yrittäneet Suomessa aikaisemmin yksittäiset kunnat. Opetusministeriö ei ole kokeiluja hyväksynyt.

Virsunen arvioi, että lupa-anomus saataneen lautakuntien sekä kunnan- ja kaupunginhallitusten päätöksentekoon tammikuussa.

Tämä on Kiviniemen oma kostoretki

Uusimmat

Kotimaa

Sipilä hallitusneuvotteluista: Kaikki on vielä auki –  Rinteen mukaan menoja ei tarvitse lähteä leikkaamaan yhtään

Rikolliset lähettävät Postin nimissä taas uusia huijausviestejä

Uskaltaako kauppasodan keskelle joutuneen Huawein puhelimen vielä ostaa? – "Kuluttajasuojalaissa ei ole otettu tällaista huomioon"

Lakimiesliitto vaatii työnantajaa puuttumaan tuomareiden, syyttäjien ja lakimiesten kohtaamaan vaikuttamiseen

Kevätkylvöt etenevät hyvin, viljelijät toivovat nyt sopivasti sateita

Kuopiossa on eniten kesämökkejä koko Suomessa – tilaston ykkössija tuli niukalla erolla toiseen savolaiskaupunkiin verrattuna

Yksityisille palveluille on kysyntää, lapsiperheet osaavat jo pyytää apua ruuhkavuosiin

Keskustalaiset ovat onnistuneet nostamaan Brysseliin muitakin kuin valtakunnanpoliitikkoja – "Kiersin joka ikisen Itä-Suomen kunnan vähintään kahdesti"

Tuhkarokkoa ja lääkkeille vastustuskykyisiä bakteereja tavattiin Suomessa edellisvuotta enemmän

Enemmistö EU-vaalien ehdokkaista ei purkaisi Venäjä-pakotteita – "Tilanne on yhä lähempänä Venäjän todellista miehitystä"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.