Venäjää ajetaan ruotsin rinnalle Etelä-Savossa

Venäjän kielen tuominen peruskouluihin vaihtoehdoksi ruotsille kiinnostaa Etelä-Savon kaupunkeja.

Pieksämäen, Mikkelin ja Savonlinnan sivistysjohtajat ovat osallistuneet kokeilulupa-anomuksen valmisteluun, jolla venäjästä tehtäisiin B1-kieli ja pakkoruotsi lopetettaisiin. B1-kieltä opetetaan seitsemännestä luokasta lähtien.

Pieksämäen sivistysjohtajan Kari Koistisen mukaan kyse olisi ensisijaisesti valinnaisuuden lisäämisestä, ei pakkoruotsin poistamisesta.

- Haluan, että venäjän kielen asemaa vahvistettaisiin, mutten halua tehdä sitä ruotsin kustannuksella. Ruotsia ei ole tarkoitus jättää kokonaan pois.

Koistinen näkee, että venäjää tarvitaan yhä enemmän myös Etelä-Savossa. Esimerkiksi Pieksämäellä venäjää äidinkielenään puhuvia on 76 henkilöä, alle prosentti koko väestöstä.

- Se ei ole vain matkailuasia. Venäjä on myös käyttö- ja ammattikieli liike-elämää ajatellen.

Lupa-anomuksen taustalla on itärajan läheisyydessä sijaitseva Tohmajärven, Imatran ja Lappeenrannan muodostama kolmikko.

- Jopa puolet voisi valita ennemmin venäjän Imatran seudulla. Meillä venäjä on osa arkea, arvioi Imatran sivistystoimenjohtaja Jussi Virsunen.

Jos kokeilulle tulee lupa, voivat opiskelijat edetä peruskoulusta toiselle asteelle osaamatta lainkaan ruotsia. Virsusen mielestä pakkoruotsin poisto ei eriarvoistaisi itäsuomalaisia nuoria.

- Kunnissa sitouduttaisiin siihen, että kaikille, jotka haluavat suorittaa virkamiesruotsin ja tutkintoon vaadittavan oppimäärän, sitä tarjottaisiin. Jatkumo jatkuisi ammattikoulutukseen ja lukioon.

Venäjän saamista B1-kieleksi ovat yrittäneet Suomessa aikaisemmin yksittäiset kunnat. Opetusministeriö ei ole kokeiluja hyväksynyt.

Virsunen arvioi, että lupa-anomus saataneen lautakuntien sekä kunnan- ja kaupunginhallitusten päätöksentekoon tammikuussa.

Tämä on Kiviniemen oma kostoretki