Venäjä jätti nootin Anton-pojan salakuljetuksesta

Venäjä on jättänyt Suomelle nootin Anton-pojan salakuljetuksesta Suomeen. Venäjä haluaa tietää, toimittiko lapsen salakuljettanut konsuli virkavelvollisuuksiaan avustaessaan Antonin Suomeen. Jos näin oli, Venäjä kysyy myös, mitä virkavelvollisuuksiin kuuluu.

Venäjä pyytää selvityksiä myös ulkoministeriön johdon lausunnoista, joissa esitettiin ymmärrystä konsulin toiminnalle. Venäjän mukaan tällaiset lausunnot ovat ristiriidassa valtioiden välisten suhteiden perusperiaatteiden ja Wienin yleissopimusten kanssa.

Suomi aikoo vastata noottiin tavan mukaisesti.

- Vastaamme tähän rauhallisesti niin kuin diplomaattisiin kirjeisiin on tapana vastata, asianmukaisesti ja faktapohjalta, ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) kommentoi STT:lle.

Stubbin mukaan Suomi ei ryhdy nootin vuoksi muihin toimiin. Hän ei koe tarpeelliseksi selitellä omia lausuntojaan. Stubb kommentoi aiemmin, että suomalaisilla on hyvä omatunto.

Nootti on valtion virallinen tiedonanto tai ilmoitus toiselle valtiolle. Se on normaali ja arkinen työväline diplomaattisessa kanssakäymisessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.