Venäjän uusi tullilaki hämmentää itärajalla – autoilijoilta penätty tuhansien eurojen summia, jotka saa ehkä joskus takaisin

Venäjän uuden tullilain kaikista seurauksista ei vielä lauantaina ollut selvyyttä itärajalla. Vaalimaan rajanylityspaikalla nähtiin lauantaina noin kilometrin pituinen Venäjään pyrkivien jono, ja kymmeniä suomalaisia autoilijoita kääntyi tai käännytettiin takaisin.

– Sieltä palaa suomalaisia ajoneuvoja kymmenittäin päivässä. Ongelma on maahanpääsyssä Venäjän puolella, kertoi Vaalimaan rajanylitysaseman vuoropäällikkö Miska Jääskeläinen STT:lle lauantaina.

Uuden tullilain mukaan Venäjällä voi kerrallaan olla vain yksi saman omistajan ajoneuvo. Tämä aiheuttaa ongelmia kuljettajille, joiden auto on esimerkiksi pankin tai rahoituslaitoksen omistuksessa osamaksun tai leasing-sopimuksen vuoksi.

Rajoituksen voi kiertää maksamalla takuusumman. Suomen tulliviranomaisten Venäjältä saamien tietojen mukaan summan suuruus riippuu ainakin auton hinnasta ja moottorin tilavuudesta.

 

"Voi olla jopa auton arvo"

 

Vaalimaan tullin vuoropäällikön mukaan takuusumman suuruus voi olla useita tuhansia euroja.

– Se voi olla jopa auton arvo. Tiedot, joita meillä tästä on, ovat takaisin tulleiden yksityishenkilöiden kertomia. Heillä ei tietenkään ole tällaisia summia ollut, vaan he ovat palanneet Suomeen, Jääskeläinen kertoo.

Nuijamaan rajanylityspaikalla poikkeuksellisia jonoja ei lauantaina nähty, mutta joitakin suomalaisia oli käännytetty rajalta.

– Venäjälle menneiltä on kysytty Venäjän tullissa suoraan, onko auto rahoitusyhtiön nimissä. Jos on, on käännytetty heti takaisin Suomeen. Ei ole ruvettu edes esittelemään sitä takuumaksun maksamista, kertoo Nuijamaan tullin päällikkö Petri Kukkonen.

Tulli aikoo ottaa rajan ylittämisen ongelmat esille Venäjän tullin kanssa virallisella tasolla, kirjoitti viestintäjohtaja Mika Parkkonen Twitterissä lauantaina. Ylen Ykkösaamussa lauantaina vieraillut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) kertoi pitävänsä Venäjän uutta tullilakia kummallisena.

 

Maksun takaisinsaannista epäselvyyttä

 

Tullin mukaan takuuluontoisen summan voi saada takaisin Venäjältä palatessa.

– Siinä vaiheessa kun ajoneuvo poistuu Venäjältä, niin myöhemmin maksetaan tilille se takuusumma. Sitä ei tämänhetkisten tietojen mukaan saa maasta poistuessa suoraan, vaan se maksetaan jonkin ajan kuluttua, Jääskeläinen kertoo.

Tullin tiedossa ei vielä ole, maksetaanko summa takaisin automaattisesti vai pitääkö sitä anoa erikseen.

– Nämä ovat kaikki tällaisia yksityiskohtia, joita pitää ruveta selvittämään ensi viikolla, jotta saisi kokonaiskuvan ja pystyisi informoimaan tarkemmin Venäjälle menossa olevia, Petri Kukkonen sanoo.