Venäläinen virkamies hurmaantui näyttelystä

Pohjois-Savon Pienoismalliharrastajien viikonlopun ajan kestävä pienoismallinäyttely Maalla, merellä ja ilmassa IV toi Kuopion Raittiustalolle satoja malleja sekä värikkään joukon alan harrastajia ja muita kiinnostuneita.

Tämän vuoden teemana näyttelyssä on suomalainen sotilaskalusto vuosina 1918–2013.

14-vuotiaalla leppävirtalaisella Kasperi Viiliäisellä on vasta muutaman vuoden kokemus pienoismalleista, mutta kädenjälki on jo vakuuttavaa. Kuopion näyttelyyn hän saapui usean mallin voimin.

–Ehkä näissä kiinnostaa se pieni väkertäminen. Kaikkein haastavinta on maalausten rajaaminen, Viiliäinen tuumii.

Haaveissa hänellä siintää jo 60-senttisen pommikoneen kokoaminen.

–Sen näkee sitten miten vaikea sellainen on tehdä. Pienemmän vastaavan olen jo rakentanut.

Venäjän vieras

Eläkkeellä oleva Viipurin kaupungin varasyyttäjä Boris Ivanov oli saapunut Kuopioon lähes 30 pienoismallin kanssa. Kotoa koottavia löytyy yli 120.

–Enempää ei mahdu, mies harmittelee.

Fanaattiseksi pienoismalliharrastajaksi tunnustautuva Ivanov toteaa olevansa Kuopion näyttelyssä kuin seitsemännessä taivaassa. Hän uskoo jokaisen malliharrastajan olevan "hieman sekaisin". Rakentamiseen kuluu tuhottomasti aikaa ja asialle omistautuneet rakentajat hiovat koottaviaan pienintä yksityiskohtaa myöten.

–Leikkisästi voi sanoa, että emännällä ei ole kolttua eikä lapsilla kenkiä, mutta miehen harrastukseen löytyy aina rahaa, malliharrastaja Risto Lappalainen letkauttaa vierestä.

Näyttelyihin tullaan paitsi kilpailemaan, myös ihastelemaan toisten aikaansaannoksia. Ennen kaikkea kyse on harrastajien yhteisöllisyydestä.

–On ihan sama mistä maasta olet, minkä näköinen olet ja mitä kieltä puhut. Malliharrastajat ymmärtävät aina toisiaan, tämä on maailmanlaajuinen kieli, Risto Lappalainen painottaa.

Maalla, merellä ja ilmassa IV jatkuu Kuopion Raittiustalolla vielä sunnuntaina kello 10–15.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pienoismallinäyttely Kuopiossa