Venäläiset ja turkkilaiset tekivät vaalitarkastuksen Kuopioon: "Esittivät hyvin tarkkoja kysymyksiä"

Kuntavaalien äänestysalueilla kävi Kuopiossa sunnuntaina kansainvälisiä vaalitarkkailijoita.

– Aika pian vaalitoimipisteemme avauduttua tänne ilmestyi kaksi englanninkieltä puhuvaa vaalitarkkailijaa. He tutkivat paikkoja ja esittivät hyvin tarkkoja kysymyksiä muun muassa vaaliuurnista ja äänestyksen vaiheista. He tarkistivat myös, että vaalivirkailijoiden lukumäärä täsmää, Snellmanin koululla vaalilautakunnan puheenjohtajana toiminut Arja Päivinen kertoo.

Päivisen mukaan tarkkailijat kirjasivat kaiken tarkasti ylös paksuun paperipumaskaa. He olivat Turkista ja Venäjältä. Vierailu kesti noin 10–15 minuuttia. Delegaatiolla oli suomalainen tulkki mukanaan.

– He kertoivat, että kyseessä oli toinen tarkastettava kohde ja kaiken kaikkiaan he kiertäisivät 20 äänestyspistettä, Päivinen kertoo.

Se ei kuitenkaan selvinnyt, olisivatko nämä 20 paikkaa kaikki Kuopiosta vai koko Suomessa ylipäätään.

Tarkkailijat poistuivat mustalla tila-autolla, josta Päivinen nappasi kuvan koulun ikkunasta.

– Jännä tunne arvovaltaisten tarkkailijoiden vierailusta jäi, Päivinen kertoo.

Oikeusministeriön neuvotteleva virkamies Jussi Aaltonen arvelee, että tarkkailijat edustivat Euroopan neuvoston kunnalliskongressia. Sellainen valtuutus on annettu runsaalle 20 vaalitarkkailijalle liikkua missä päin Suomea vain, Aaltonen sanoo.

Aaltosen mukaan Euroopan neuvoston kunta- ja aluehallintokongressin tarkkailijoita kävi Suomessa viimeksi 2008.

– Silloin he liikkuivat pääkaupunkiseudulla.

Oikeusministeriö ei pidä kirjaa, missä päin Suomea tarkkailijat liikkuvat.

– He liikkuvat ja toimivat riippumattomasti. Monta kansallisuutta siellä on. Tapasimme heitä tällä viikolla ministeriössä. Aaltonen sanoo.

Aaltosen mukaan vaalitarkkailijat edustavat eri valtioiden ja kuntien luottamushenkilöitä. He arvioivat Suomen vaalien sujumista ja raportoivat siitä varmaan tulevalla viikolla lehdistölle.

Facebookin keskusteluryhmien perusteella vaalitarkkailijat kävivät Kuopiossa myös ainakin Alavan palvelukodin ja Pyörön koulun äänestyspisteissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Näin kuntavaalien tuloksia ennakoitiin Savossa