Venäläiset kaalinpoimijat jo kaksi kuukautta myöhässä

Ulkomaisen kausityövoiman saamisessa Suomeen on ollut tänä keväänä vaikeuksia.

Maahanmuuttoviraston mukaan syynä ovat vuoden alussa käyttöön otetun biometrisen oleskelulupakortin tuotannossa ilmenneet tekniset ongelmat. Oleskelulupa edellytetään EU- ja ETA-jäsenmaiden ulkopuolelta tulevilta työntekijöiltä.

–Kortin toimitusaika on keskimäärin kaksi viikkoa. Joitakin viiveitä on ollut, joissa kortin saanti on kestänyt huomattavasti pidempään. Pahimmillaan se on ollut tuplasti, kertoo tulosalueen johtaja Pauliina Helminen.

Oleskelulupakorttien valmistuksesta vastaa Helmisen mukaan kotimainen toimittaja. Hän kertoo, että viiveiden syitä on selvitetty toimittajan kanssa.

–On pyritty ennakoimaan, että kausityöntekijöitä ja ulkomaalaisia opiskelijoita tulee hurjat määrät kesää kohti mentäessä. Toimittajalla on tieto, että määrät kasvavat, ja on tärkeää että käsittelyajat olisivat sellaisia kuin on luvattu.

Esimerkiksi Joroisten Kolmalla sijaitsevan vihannestarhan venäläisistä työntekijöistä osa on jo kaksi kuukautta myöhässä, koska he eivät ole saaneet oleskelulupakortteja.

–Nostokauteen on vajaa kuukausi eikä työporukasta ole ollut mitään tietoa, tuskailee yrittäjä Esa Aholainen.

Lue aiheesta lisää perjantain lehdestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Suojatyö aiheuttaa kiistaa PAU:n ja Postin välille – suojatyö lopetettu myös Matkuksen postikeskuksessa

Keskusta haluaa syntyvyyden laskusta "säästyneet" lapsilisät korotuksina nykyisiin lisiin – eduskunnan ajankohtaiskeskusteluun lapsimyönteisestä politiikasta saatiin kytkettyä myös koulun joulujuhlat ja Postin palkat

EU:ta kuohuttanut nimikiista yritetään taputella pikkumuutoksella: Eurooppalaisen elämäntavan suojeleminen muuttuu edistämiseksi

Poliisi epäilee, että "Husu" Hussein on joutunut jo pitkään vainotuksi – kaupunginvaltuutetulle lähetettiin elokuussa hirttoköysi ja uhkauskirje

KRP epäilee: Uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toimintaa jatketaan uudella nimellä

Suomalaiset luottavat tieteelliseen tietoon, kertoo Tiedebarometri

Merimies-Unionin Zitting ei usko valtakunnansovittelijan edellytyksiin ratkaista postilakkoa: "Noviisi, amatööri"

Tukes: Lähes puolessa testatuista tatuointi- ja kestopigmenttiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita

Asiantuntija ei kannata lentoveroa – Hänellä on tiedossa parempi ratkaisu

Sähköautojen latausmahdollisuuksia lisäävä lakiluonnos saa kovaa kritiikkiä lausunnonantajilta – "Latauspisteiden ylimitoitettu rakentaminen ei lisää sähköautojen määrää Suomessa"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.