Venäläiset tulevat nyt rytinällä – mikäli matka ei tyssää viisumijonoon

Suomen Pietarin-pääkonsulaatin viisumijono kasvaa 1 000–1 500 viisumihakemuksen päivävauhtia, sillä venäläisten matkailu Suomeen elpyy nopeasti. Jonossa on tällä hetkellä 56 000 hakemusta, ja käsittelyaika on venynyt jo viiteen viikkoon.

EU:n ja Venäjän viisumisopimuksen mukaan hakemukset pitäisi käsitellä kahdessa viikossa.

– Meille jätetään 3 300–3 500 hakemusta päivässä ja jonot valitettavasti vain kasvavat koko ajan. Tämä on oravanpyörä, josta on vaikea päästä pois ja saada jonot purettua, viisumiyksikön päällikkö Kari Lehtonen Pietarista sanoo.

– Ei tässä ruuhkille ainakaan loppua ole näkyvissä.

Kasvua 103 prosenttia

Venäläisten matkailu Suomeen on kasvanut tammi–huhtikuussa 103 prosenttia. Suurin osa Suomen viisumeista haetaan Pietarista, sillä koko Venäjän viisumijono Suomeen on 62 000 hakemusta.

Matkailun kasvua selittää pitkälti ruplan kurssi.

– Tämä on meille kiusallinen tilanne, sillä venäläiset todella haluavat matkustaa Suomeen. Matkailuinto ei ole koskaan vähentynyt, mutta rahatilanne ei moneen vuoteen sallinut matkustamista. Nyt kun se olisi taas mahdollista, viisumihakemus tyssää jonoihin.

Lehtosen mukaan venäläisten liikkeellelähtö näkyy muissakin maissa, mutta niissä viisumihakemusten määrä on kasvanut maltillisemmin, 20–50 prosenttia.

– Suomi naapurimaana on sopivan lähellä ja matkat edullisia.

Kari Lehtosen mukaan pelkona on, että matkailijat suuntaavat muualle, jos matka tyssää viisumijonoon. Kiireelliset hakemukset pyritään käsittelemään niin, etteivät ainakaan majoitukset ja muut jo tehdyt varaukset peruunnu. Samalla se aiheuttaa muille viivästyksiä.

Kouvolassa aloitti 10, lisää haetaan

Viisumisumaan on monta syytä, mutta suurin syy Lehtosen mukaan on pula työntekijöistä. Ruuhkan takia viisumipäätösten tekemistä on siirretty myös Kouvolan viisumipalvelukeskukseen. Matkailun laskuvuosina resurssit ajettiin Lehtosen mukaan minimiin sekä Pietarissa että Kouvolan viisumikeskuksessa.

– Kouvolassa on jo aloittanut kymmenen uutta kausiapulaista ja 20 vielä pitäisi saada. Pietariin tarvittaisiin myös henkilökuntaa jo myönnettyjen viisumien käsittelyyn, mutta se on kaikki rahasta kiinni. Tällä hetkellä resurssit on mitoitettu asiakaspalveluun.

Pääkonsulaatissa tilannetta ennakoitiin jo joulukuussa, jolloin viisumihakemusten määrä nousi yllättäen 68 prosenttia. Siitä lähtien hakemusten määrä on kasvanut vauhdilla.

– Kyllä meillä oli sellainen tuntuma jo viime vuoden lopulla, että matkailu lähtee kasvuun. Suomeen halutaan tulla päivämatkoille ja shoppailemaan.

Matkailun huippuvuonna 2013 venäläisille myönnettiin 1 200 000 viisumia, tänä vuonna hakemuksia jätetään todennäköisesti  yli 500 000.

Tietohallintojohtaja Ari Uusikartano ulkoministeriöstä kertoo, että kaiken hakijamäärän päälle viisumien käsittelyä on hidastanut tietojärjestelmäpäivitys.

– Lisäksi mukaan on tullut biometriikkatietoa eli tarvitaan sormenjäljet ja kuvat, joten tiedostokoot kasvoivat ja järjestelmä hidastui.

Uusikartanon mukaan Venäjän osalta on vaikea ennustaa, miten hakijamäärä kehittyy.