Venäläiskauppoihin liitetty Alfons Håkans osti jäänmurtajan

Alfons Håkans on ostanut Drive Mahone -monitoimimurtajan norjalaiselta Rolv Berg Drive -yhtiöltä. Aluksen luovutus oli Saudi Arabian Jeddassa, jossa alus on ollut telakassa. Aluksen vastaanotti ystävänpäivänä turkulainen merikapteeni Mikael Stude, joka toimii päällikkönä matkalla Jeddasta Turkuun.

Aluksen nimeksi tulee Hermes ja asemapaikaksi Turku. Se toimii talvisin jäänmurtajana Ruotsin merenkulkulaitokselle. Alfons Håkans on voittanut Ruotsin merenkulkulaitoksen jäänmurtokilpailutuksen, sopimuksen pituus on viisi plus yksi vuotta. Ruotsin valtiolle suoritettava jäänmurto on Alfons Håkans -yhtiöille uusi aluevaltaus. Aikaisemmin varustamo on tuottanut jäänmurtopalveluja Suomen Liikennevirastolle ja Viron merenkulkulaitokselle.

Uusi alus varustellaan myös soveltumaan öljynpoistoon hylyistä. Lisäksi Hermes toimii avovesikautena koululaivana Turun Aboa Mare -merenkulkukoulun oppilaille.

Varustamo oli aiemmin julkisuudessa, kun miinalaiva Pohjanmaata ei haluttu myydä sille, koska puolustusministeriön mukaan ei ollut varmuutta siitä, mihin alusta käytettäisiin. Vaikka mahdollinen venäläisomistus ei ollut virallisesti esillä, se vaikutti Savon Sanomien tietojen mukaan osaltaan taustalla, kun alusta ei myyty.

Vuonna 1983 rakennettu alus on tehty Kanadan öljykentille, jossa se toimi huoltoaluksena öljynporauslautoille Maersk-yhtiöiden lukuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.