Venäläismiljardööri Tupolev ostaa Varkauden kentän

Pitkään jatkunut epävarmuus Varkauden lentoaseman tulevaisuudesta on saamassa yllättävän käänteen. Savon Sanomien tietojen mukaan venäläinen liikemies Anton Suhoi Tupolev on sopinut aseman ostamisesta lentoaseman omistavan Finavian kanssa.

Miljardiomaisuuden Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen kaasu- ja pankkitoiminnalla keränneen Tupolevin suvun 34-vuotias tuleva päämies ei ole vastannut haastattelupyyntöihin. Suvun Pietarissa sijaitsevan pankkidivisioonan esikunta ei kuitenkaan kiistä tietoa.

– Varkaus on aina kiehtonut meitä mahdollisuutena ansaita Suomessa, lähde vahvistaa.

Finavia päätti luopua Varkauden aseman ylläpidosta viime joulukuussa. Sen jälkeen asemakiinteistölle on etsitty uutta omistajaa.

Finavian johto kieltäytyy kommentoimasta keskeneräisiä asioita. Joulukuussa toimitusjohtaja Kari Savolainen totesi julkisuudessa, että Varkauden alueen saavutettavuuden kannalta on keskeistä kehittää matkaketjuja niin, että alueen elinkeinoelämällä ja kotitalouksilla on käytössään sujuvat yhteydet kansainväliseen lentoverkostoon. Tässä kehitystyössä Finavia on mielellään mukana, Savolainen sanoi.

Nyt reitit ovat avautumassa asemakaupan seurauksena. Tupolevin suunnitelmissa on aloittaa lennot Varkaudesta Pietariin ja Moskovaan. Alkuun, kesäkuusta vuoden loppuun saakka, edestakaisia lentovuoroja olisi vain yksi päivässä, viitenä päivänä viikossa. Operaattorina toimii Venäjän valtiollinen lentoyhtiö Aeroflot, joka hakee kasvua ja lisää syöttöliikennettä Aasian-reiteilleen.

Kotimaassaan Tupolev tunnetaan innokkaana urheilumiehenä. Hän on päättäjänä ainakin kahdessa jääkiekon KHL-seurassa.

Savon Sanomien tietojen mukaan hän aikookin ryhtyä tukemaan WP-35:n jääpallojoukkuetta omistajan otteella.

Aeroflotista tulee seuran uusi pääsponsori. WP on saamassa riveihinsä mahdollisesti jopa kuusi Venäjän maajoukkuepelaajaa, jotka olivat voittamassa MM-kultaa helmikuussa Uljanovskissa.

Investoinneista on saamassa osansa myös naapurikaupunki Leppävirta, jonka jäähalli on toiminut Tupolevin joukkueiden harjoitusleirien tukikohtana aiemmin. Toistaiseksi tarkentamattomat suunnitelmat liittyvät kylpylähotelliin ja sen ympärille rakennettavaan ympärivuotiseen lomakeskukseen vesihiihtostadioneineen.

Varkauden kunnanisät olivat vielä torstaina niukkasanaisia, mutta median tiedustelu johti nopeaan toimintaan. Siirrettävän tanssilavan jalkoja varikolla korjannut ulkoistettu kunnossapitäjä kertoi, että Varkauden torilla aiotaan järjestää Suomi–Venäjä-iltamat. Lavan mukana kulkevat myös karaokelaitteet.

– Kaupunginjohto tarjoaa Aeroflotin lentoemäntien avustamina kaikelle kansalle vorschmackia vodkaryyppyjen liukastamana. Sinne on pakko päästä, Matti sanoo.

Lentoliikenteen solmun avautuminen on Keski-Savossa merkittävä uutinen, johon liittyy kuitenkin muiden isojen hankkeiden tapaan epävarmuutta. Venäjä-pakotteet ovat osuneet myös Tupolevin imperiumiin. Varkaus saattaakin olla vastaisku, johon Euroopan Unioni ei ole osannut varautua. Nähtäväksi jää, estetäänkö investointi ulkopoliittisilla verukkeilla.

– Olemme tehneet pitkäjänteisesti töitä tämän eteen. On ostettu Venäjältä puuta tehtaalle ja kasvatettu sampia vaikkemme pidä kaviaarista. Alussa emme osanneet kuin kirkkaiden juomisen, Varkauden seudun kehittämisyhtiön hallituksen jäsen toteaa urakasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.