Veneet törmäsivät viemäriin Kallavedellä

Ainakin kaksi alusta törmäsi järven pohjasta pintaan nousseeseen varaviemäriin Kallavedellä Kuopiossa. Kalastusaluksen ja pienveneen ei tiedetä vaurioituneen törmäyksissä.

Tapaukset olivat vaarallisia, sillä pahimmillaan törmäys paineviemäriin olisi voinut kaataa moottoriveneen tai täräyttää isompaakin alusta niin, että ihmisiä putoaa veteen.

Viemäriputki nousi pintaan Väinölänniemen ja Lehtoniemen välillä lähellä veneilyväylää ilmeisesti jo viime viikon lopulla, mutta Kuopion Vesi sai siitä tiedon vasta tiistaiaamuna, kun yksi veneilijä ihmetteli asiaa.

Vältä paikkaa toistaiseksi

Kuopion Veden mukaan pintaan noussut putki on vanha paineviemäri, jonka kautta ei enää johdeta jätevesiä keskustasta Lehtoniemeen, vaan se on paikalla varajohtona.

Vaikka putki oli painoilla tuettu paikoilleen pohjaan, sisään jäänyt jätevesi oli ilmeisesti kaasuuntunut ja metaani nostanut putken pintaan.

Kun Kuopion Vesi laski putkesta kaasua, viemäri näytti painuvan jo tiistaipäivän aikana takaisin pohjaan. Veneilijöiden kannattaa kuitenkin välttää paikkaa toistaiseksi. Pelastuslaitos on merkinnyt paikan poijulla.

Putki voi aiheuttaa vesiliikenteelle vaaraa siihen saakka, että se on kokonaan laskeutunut ja saatu tuettua pohjaan.