Verkkokalastuksen kieltämistä vaativa kansalaisaloite kerännyt reilussa vuorokaudessa yli 25 000 ääntä – ministeri Leppä: "Norppakuolemat ovat äärimmäisen ikäviä"

Maa- ja metsätalousministeriö aikoo perustaa työryhmän pohjustamaan vuoden 2021 kalastusrajoitusasetuksen valmistelua. Tavoitteena on vahvistaa saimaannorpan suojelua yhdessä alueellisten toimijoiden kanssa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) pitää heinäkuussa tapahtuneita norppakuolemia äärimmäisen ikävinä.

–  Maa- ja metsätalousministeriö on sitoutunut saimaannorpan suojelustrategian kannankasvutavoitteeseen, eikä kukaan meistä toivo lisää norppakuolemia, Leppä sanoo ministeriön tiedotteessa.

Kesäkuussa päättyneiden verkkokalastusrajoitusten jälkeen Saimaalta on löytynyt jo neljä verkkoihin hukkunutta kuuttia.

Ministeriö pyytää tiedotteessaan paikallisia kalastajia kiinnittämään erityistä huomiota pyydysten valintaan, jotta norppia ei jäisi pyydyksiin.

Kansalaisaloite kerännyt vauhdikkaasti allekirjoituksia

Työryhmä on tarkoitus perustaa syksyllä heti lomien jälkeen. Se pyrkii muodostamaan kokonaiskuvaa nykyisten kalastusrajoitusten toimivuudesta ja tuloksellisuudesta saimaannorpan suojelussa.

Valtioneuvoston asetus kalastusrajoituksista saimaannorpan suojelemiseksi tuli voimaan huhtikuussa 2016 ja on voimassa huhtikuuhun 2021 asti. Norppakanta on tämän ja sitä edeltäneen asetuksen aikana kasvanut suojelustrategian tavoitteiden mukaisesti.

–  Tavoitteena on muodostaa kokonaiskuva kalastuksen vaikutuksista norppakannan tilaan Saimaan alueen eri osissa sekä aikuisten norppien että kuuttien osalta, kertoo kalastusneuvos Eija Kirjavainen maa- ja metsätalousministeriöstä tiedotteessa.

Eilen perustetussa kansalaisaloitteessa vaaditaan, että verkkokalastus on kiellettävä kokonaan ympäri vuoden saimaannorpan levinneisyysalueilla Saimaalla. Tällä hetkellä rajoitus on voimassa huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun saakka.

Torstaina illalla puoli yhdeksän aikaan kansalaisaloite oli kerännyt jo noin 25  000 allekirjoitusta. Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se kerää vähintään 50  000 nimeä puolessa vuodessa.

Kuuttien vaarat eivät pääty kesäkuuhun

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) ja Metsähallitus vetoavat kalastajiin, jotta nämä välttäisivät verkkokalastusta norppa-alueilla myös heinäkuussa.

–  Vaikka verkkokalastuskielto Saimaalla on päättynyt kesäkuun loppuun, on riski kuuttien kannalta edelleen suuri, Mikkonen sanoo ympäristöministeriön tiedotteessa.

Ympäristöministeriön mukaan verkkokalastus on saimaannorpan suurin uhka, ja sitä tulisi välttää norppien vakituisilla elinalueilla myös heinäkuussa.

Ministeriön mukaan verkkoihin kuolleista saimaannorpista neljä viidestä on alle 24-kiloisia kuutteja. Saimaannorpan poikanen saavuttaa 24 kilon painon tavallisesti elokuussa.

–  Verkkokalastuskuolemat aiheutuvat usein inhimillisestä oletuksesta, että verkkokalastuskiellon päätyttyä verkkokalastus Saimaalla olisi vaaratonta kuuttien kannalta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, Mikkonen lisää.

Mikkonen ja Metsähallitus neuvovat kalastajia siirtymään norppaturvalliseen kalastukseen Saimaalla. Esimerkiksi monet katiskat ja rysät sopivat norppaturvalliseen kalastukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.