Verkkokauppa ajaa mafiaa ahtaalle

Vaikka esimerkiksi rikollisten välinen kommunikaatio hyödyntää nykyteknologiaa, ei perinteinen järjestäytynyt rikollisuus ole vielä ottanut verkkorikollisuutta omaksi toiminnakseen, Oxfordin yliopiston kriminologian professori Federico Varese sanoo.

On kuitenkin viitteitä siitä, että perinteinen järjestäytynyt rikollisuus on ottanut suojiinsa verkkorikollisia, mutta rikollisjärjestöjen toiminta ei ole varsinaisesti siirtynyt verkkorikollisuuteen, Varese sanoo.

Tilaa uusille toimintatavoille olisi, sillä monet vanhat rikollisorganisaatiot ovat menettäneet toimintamahdollisuuksiaan esimerkiksi poliisin parantuneen yhteistyön ja uusien tutkintamenetelmien myötä. Samoin järjestäytyneen rikollisuuden toimintaa on voitu rajoittaa esimerkiksi talousrikoslainsäädännöllä, Varese sanoo.

Myös verkkokaupan yleistyminen on ajanut perinteistä mafiaa ahtaalle. Kun kivijalkakaupat ovat alkaneet kadota, ovat hävinneet monet järjestäytyneen rikollisuuden olemassaolon edellytykset, kuten suojelun tarjoaminen pienyrittäjille epävakaissa oloissa.

Vareselta on vastikään ilmestynyt suomeksi teos Mafia, syntymästä kuolemaan. Siinä Varese etsii järjestäytynyttä rikollisuutta eri puolilla maailmaa yhdistäviä tekijöitä.

Yhtenä merkittävänä havaintona Varese pitää järjestäytyneen rikollisuuden syntymistä murrosoloissa: esimerkiksi Neuvostoliiton hajoaminen, Sisilian päätyminen keskushallinnon alaisuuteen ja Japanin vanhan yhteiskuntajärjestyksen 1860-luvulla lopettanut Meiji-restauraatio loivat tarpeen ja mahdollisuuden ruohonjuuritason järjestäytymiselle, johon on liittynyt myös yhteiskunnalle haitallinen rikollinen toiminta.

Käyttövoimansa järjestäytynyt rikollisuus saa uskollisuudesta ryhmälle ja arvonannosta sen jäsenille, mikä vetoaa esimerkiksi syrjäytyneisiin tai muuten vähäosaisiin.

Rikollinen yhteiskuntajärjestys voi syntyä missä tahansa, ellei yhteiskunta ole varautunut sitä vastaan.

– Näin voisi käydä Suomessakin, jos vaikkapa siirtolaisia jäisi suuria määriä vieraantuneiksi yhteiskunnasta, ja heidän annettaisiin organisoitua viranomaisista riippumatta, Varese sanoo.

Uusimmat

Kotimaa

Pääesikunta vaatii Ilmavoimilta lisäselvityksiä Lapinmajan käytöstä

Poliisi: Karhu tuli tielle ja törmäsi autoon Ilomantsissa

Helpottunut lehmä vedettiin ylös lietealtaasta kolmen metrin syvyydestä Ruokolahdella – nosto-operaatiossa traktori ja lähes 10 miestä

Kaikkien kuntien tietoturvassa olisi parantamisen varaa – Lahteen kohdistuneessa kyberhyökkäyksessä tuhat tietokonetta saastui

Neuvostovankeja kohdeltiin maatiloilla yleensä hyvin, tiukat ohjeet eivät uponneet isäntäperheisiin – Tutkimukseen haastateltujen jatkosodan ajan lasten mukaan vankien kanssa syntyi usein ystävyys

Monet perheet kokevat vauvan normaalinkin yöheräilyn ongelmaksi – "Normaali on usein paljon odotettua huonompaa kuin vanhemmat luulevat"

HS: Jutta Urpilainen siirtynee EU-komissaariksi suoraan vanhempainvapaalta, perheeseen tulee toinen lapsi

Hämeenlinnassa paljastetaan väittelyä herättänyt Lotta-patsas

Seinäjoella kaksi nuorta miestä kuollut auton törmättyä puuhun

Kultarannassa keskustellaan jälleen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – teemana maailman murros ja Euroopan tulevaisuus, päävieraana Saksan liittopresidentti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.