Vertaistuki siirtyy nettiin - korvatautipotilaat näyttävät tietä

Vertaistuen tarjoaminen internetissä on vähitellen yleistymässä Suomessa. Suunnannäyttäjänä on Suomen Meniere-liiton ohjelma, jonka avulla sisäkorvan tautia sairastava saa tietoa sairaudestaan ja pääsee hyödyntämään muiden kokemuksia.

Ohjelmaa kehittämässä olleen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin, professori Ilmari Pyykön mukaan ohjelman tietokantaan on kerätty noin 700 Meniere-potilaan sairautta koskevat tiedot nimettöminä. Näin ohjelman avulla voi esimerkiksi verrata omia oireitaan muiden sairastuneiden tuntemuksiin.

Ohjelmassa tähdennetään positiivisen ajattelun tärkeyttä. Pyykön mukaan krooninen sairaus asettaa potilaalle rajoituksia, jotka ovat kuitenkin usein ylitettävissä.

- Kyse on strategian valinnasta. Jos potilaalla on huono tasapaino, hän voi lähteä liukkaallakin ulos, kunhan laittaa kenkiinsä nastat ja ottaa kävelysauvat.

Myös potilaan läheiset ihmiset kytketään ohjelman avulla taudin hallintaan.

Pyykkö pitää vertaistukea tärkeänä. Hänen mukaansa lääkäriajat ovat niin lyhyitä, ettei niiden aikana ehditä perehtyä muuhun kuin sairauden hoitoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.