Veteraanien kotiapu voidaan laittaa uudestaan hakuun

Kuopio kompuroi rintamaveteraanien kotiavun järjestämisessä viime vuonna niin, että kaupunki joutui palauttamaan Valtiokonttorille peräti 70 prosenttia saamastaan määrärahasta.

–Onni onnettomuudessa on, että Valtiokonttori palautti rahat ja avustus voidaan laittaa uudestaan hakuun, sanoo palvelualuejohtaja Kauko Pursiainen.

– Palvelusetelin arvo on nyt 200 euroa ja sitä voi käyttää entistä monipuolisemmin kotiasumisen tukemiseen.

Kaupunki aloittaa ensi viikolla tiedotuskampanjan, jotta kaikki kotiapuun oikeutetut myös sitä hakisivat.

–Hakukynnystä on madallettu niin, ettei hakijoiden tarvitse tehdä muuta kuin ilmoittautua ja todistaa rintamatunnuksella olevansa veteraani.

Kotiasumisen tukea eivät saa pysyvässä laitoshoidossa olevat eivätkä sotainvalidit, jotka puolestaan saavat sotilasvammalain mukaisia etuisuuksia. Puoliso tai leski ei tukea voi saada.

Rintamaveteraanien kotipalvelutuki on hallitusohjelman tasoinen asia. Tukea maksetaan sosiaalihuoltolain mukaisesti tarpeen eikä varallisuuden mukaan. Ensimmäisenä vuonna tuki oli 2,3 miljoonaa, tänä vuonna 3,6 miljoonaa euroa ja vuoden 2013 budjettiesityksessä 5 miljoonaa euroa.

Vuoden 2011 kotiapuraha putosi Kuopiossa aluksi monen tuolin väliin palvelualueuudistuksen pyörteissä.

Organisaatiouudistus viivästytti liikkeelle lähtöä ja kun tuen maksatuksessa haluttiin noudattaa veteraanitoimikunnan toiveita, asian työstäminen vaati pari kolme kokousta. Niinpä tukea ryhdyttiin jakamaan vasta kesälomien jälkeen viime syksynä.

Veteraanitoimikunta halusi kohdistaa tuen siivoukseen ja jakaa 30 000 euron määrärahan tasapuolisesti pääluvun mukaan. Tukeen oikeutettuja tiedettiin olevan noin 500, joten haettavaksi tuli 60 euron palveluseteli.

Seuraavaksi oli ratkaistava, miten tukeen oikeutetut saataisiin tukea hakemaan. Kela ei anna tietosuojan vedoten mitään nimilistoja esimerkiksi rintamalisän saajista ja vaikka antaisikin, silti olisi tarvittu paljon virkamiestyötä.

–Päätettiin laittaa ilmoitus Kuopion Kaupunkilehteen, mutta ilmoitusta ei juuri huomattu, sanoo kuntoutussihteeri Anne Kaitosalo.

Tiedottaminen tuesta ja sen hakemisesta epäonnistui, sillä hakemuksia tuli lopulta vain noin 250. Kävi vielä niin, etteivät kaikki palvelusetelin saaneet lopulta käyttäneet sitä määräaikaan mennessä. Palvelusetelit jäivät pyörimään veteraanien pöydille.

Kaupunki joutui palauttamaan Valtiokonttoriin peräti 22 291 euroa.

Lisää aiheesta perjantain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.