Kunta tiedottaa: Käyttöön ruuhkamaksut

Vieremän kunta tiedotti medialle keskiviikkona, että kunta ottaa käyttöön ruuhkamaksut. Inspiraatio on saatu Tukholman myönteisten vaikutusten rohkaisemana. Tiedote tuli aprillipäivänä.

Kunnansihteeri Mika Hämeenniemi tilittää, että Vieremällä ruuhkat ovat aiheuttaneet viime aikoina parranpärinää ja nyt asiaan on päätetty puuttua tomerasti.

– Erityisesti verenpainetta on nostanut aamukasin ja iltapäiväneljän aikaan tapahtuva liikenteen lähes totaalinen puuroutuminen liikenneympyrän kulmilla, Hämeenniemi puhisee.

Asiaan puututaan nyt ruuhkamaksualueella, jonka läpi autoilevan täytyy maksaa kahden euron perusmaksu ja sen lisäksi kolmen euron lisämaksu.

Lisämaksu on päiväkohtainen ja maksu perustuu Vieremän ruuhkamaksualueelle asennettavien valvontakameroiden ottamiin kuviin.

Ruuhkamaksujen käyttöönotto aiheuttaa kuntalaisissa luonnollisesti kysymyksiä. Kunnansihteeri Hämeenniemi lohduttaa, että prosessi toimii ilman että kuntalaisen tarvitsee itse huolehtia juuri mistään.

– Kuukausittain kotiin kätevästi lähetettävästä laskusta ilmenee, montako kertaa auto on nähty ruuhkamaksualueella.

Ruuhkamaksuun on kaavailtu myös huojennuksia. Mikäli valvontakameran kuvasta voi varmuudella tunnistaa autoilijan omistavan Ponssen lippiksen, pipon, t-paidan ja boxerit, on ruuhkamaksu kuitattu. Hämeenniemi ei kuitenkaan tarkenna, täytyykö lippiksen, pipon, t-paidan ja boxereiden olla yhtä aikaa kuljettajan päällä vai riittääkö, että ne asetettu esimerkiksi kojelaudan päälle.

Ruuhkamaksujen tuotto on tarkoitus käyttää vesiteitse tapahtuvan matkustajaliikenteen vahvistamiseen välillä Vieremä-Iisalmi. Alkuvaiheessa on käyty neuvotteluja myös sataman laajentamisesta ja isommasta matkustajalaivasta. Toisena vaihtoehtona ruuhkamaksujen käyttökohteeksi on esitetty Vieremäntien muuttamista nelikaistaiseksi, mikä myös vähentäisi liikenteen pahimpia ruuhkahuippuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.