Vihapuhe oli merkittävä uutisaihe eduskuntavaaleissa

Vihapuhe ja rasismi nousivat merkittäviksi uutisaiheiksi viime eduskuntavaalien alla. Tampereen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan perussuomalaiset hallitsivat ennen vaaleja käytyä maahanmuuttokeskustelua, koska suurten puolueiden edustajat välttelivät aiheesta puhumista julkisuudessa.

Tämän arvioidaan johtuvan osittain siitä, että toimittajat hiillostivat perussuomalaisia maahanmuuttoasioista enemmän kuin muiden puolueiden ehdokkaita.

Maahanmuuttokeskustelun kiristyminen sai myös toimittajat aiempaa valppaammiksi.

- Sen lisäksi, että suomalaisessa journalismissa sallitaan nyt entistä kriittisempiä äänenpainoja maahanmuutosta puhuttaessa, siellä on opittu tunnistamaan vihapuheeseen liittyvät ongelmat ja pohtimaan niiden seurauksia, arvioi vastaava tutkija Mari Maasilta.

Tutkimusaineisto kerättiin sanomalehdistä, televisiokanavilta ja netin keskustelupalstoilta puolen vuoden ajalta. Monista seurantajakson aikana netissä julkaistuista uhkailuista ja rasistisista puheista tehtiin uutisia valtamediaan. Uutiset puolestaan herättivät runsaasti kommentointia sosiaalisessa mediassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.