Kannabista lääkkeenä käyttävä Pedro: Vihdoin kivut helpottivat

Pedro Viljanen, 52, on syönyt elämänsä aikana niin monenlaista pilleriä, että kaikkien lääkkeiden nimiä on turha edes luetella.

Hän on sairastanut 7-vuotiaasta asti diabetestä, jonka seurauksena hänelle on kehittynyt muun muassa viheliäinen monihermovaurio eli polyneuropatia. Viljanen itse kuvailee kipujaan v-mäisiksi.

– Se on kuin tulen poltetta tai sitä, että joku työntäisi puukkoa milloin minnekin. Joka paikkaan koskee aivan pirusti.

Hän on kohdannut elämänsä aikana lukuisia lääkäreitä, joista jokainen on yrittänyt auttaa Viljasta parhaansa mukaan. Häntä on hoidettu muun muassa Helsingin yliopistollisen sairaalan kipupoliklinikalla, jossa hänelle määrättiin aimo joukko mielialalääkkeitä.

Tiettyjen masennuslääkkeiden onkin tutkimuksissa todettu tehoavan hyvin kroonisiin kipuihin, mutta Viljasen kohdalla haittavaikutukset peittosivat hyödyt.

– Itseni ne vetivät siihen kuntoon, etten ollut kiinnostunut enää mistään, en edes elämästä.

Lääkärit tietämättömiä

Viljaselle on vuosien saatossa määrätty myös vahvoja opiaattipohjaisia kipulääkkeitä, jotka vaikuttavat elimistössä samoin kuin morfiini. Niitä hän joutuu syömään edelleenkin, mutta huomattavasti vähemmän kuin ennen.

Viimeiset puolitoista vuotta Viljanen on näet käyttänyt laillisesti kannabista. Loputtomalta tuntuneen lääkerallin jälkeen todellinen apu löytyi vasta luonnontuotteesta.

– Vihdoinkin kivut pysyvät jotenkin hallinnassa.

Ensimmäinen kannabisresepti Viljaselle kirjoitettiin Espanjassa. Hänen palattuaan Suomeen tilanne mutkistui huomattavasti. Mistään ei meinannut löytyä lääkäriä, joka olisi ollut halukas tai kyvykäs uusimaan reseptiä.

– Monen suomalaislääkärin kohdalla kyse oli siitä, etteivät he tienneet tarpeeksi, jotta olisivat voineet kirjoittaa järkevää reseptiä. Heillä ei ollut mitään käsitystä annostuksista tai muista.

Kun oikea lääkäri löytyi, ei asiassa ollut enää mitään epäselvää.

– Täytän helposti ne edellytykset, joilla erityislupia Suomessa myönnetään.

Kukkaa aamiaiseksi

Tällä hetkellä Viljaselle on määrätty puoli grammaa ”kukkaa” eli kannabiskasvin kukintoa vuorokaudessa. Annos on verrattain pieni, sillä kannabiksen viihdekäyttäjillä sama määrä saattaa kulua jopa yhdellä käyttökerralla.

Viljanen huomauttaakin, että hän ei ole koskaan tullut lääkkeestään niin sanotusti pilveen.

– Käytän kannabista syömällä sen. Minulla kipuihin toimii parhaiten se, että elimistö on kyllästetty kannabinoideilla mahdollisen tasaisesti.

Jotain annoksen suuruusluokasta kertoo myös se, että Viljanen saa ajaa autolla niin kuin ennenkin.

– Lääkkeen ja huumeen ero on juuri annostelu. Jos söisin tietyn määrän opiaattejani, niin pöllyynhän siitä tulee. Voi sanoa, että lääkkeestä tulee huume, kun annosta kasvatetaan, ja huumeesta lääke, kun annosta pienennetään.

Viljanen on kiitollinen, että kivut ovat vihdoin helpottaneet. Lääkäreille hänellä on silti terveisensä.

– Lääkärikunnassa on yhä käsittämätöntä vanhakantaisuutta eikä aiheesta tiedetä tarpeeksi. Tähän toivon muutosta.

Käyttö nelinkertaistunut

Suomessa kannabiksen lääkekäyttö on lähivuosina lisääntynyt selvästi, joskin on silti vähäistä.

Vuonna 2011 kannabiksen käytöstä tehtiin 57 erityislupapäätöstä vuodessa, kun viime vuonna vastaava luku oli jo 223.

Lääkekäytössä on viisi erilaista kannabisvalmistetta. Myyntilupa Suomessa on vain suun kautta annosteltavalla Sativex-sumutteella, jota voidaan määrätä MS-tautiin. Neurologi voi määrätä Sativexia potilaalleen, minkä jälkeen hoitoa voi jatkaa yleislääkäri.

Muihin kannabisvalmisteisiin tarvitaan lääkärin reseptin lisäksi erityislupa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealta.

Erityislupaa hakevan lääkärin tulee hakemuksessa antaa selvitys niistä erityisistä syistä, joiden perusteella hän on hoitoratkaisuun päätynyt.

Selvityksestä tulee käydä ilmi myös se, että kyse on poikkeustapauksesta, jossa mikään muu hoito ei tule kysymykseen tai anna toivottua tulosta.

Suomessa lääkekannabisreseptejä on kirjoitettu muun muassa henkilöille, jotka sairastavat MS-tautia, Parkinsonin tautia, vaikeaa reumaa, aidsia tai syöpää.

Kannabista lääkkeenä myönnetään lähinnä sairauden oireiden lievittämiseen, ei siksi, että sen tiedettäisiin varsinaisesti parantavan taudin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.