Vihreät haluaa jo viisivuotiaat esiopetukseen

Vihreät haluaa tehdä esiopetuksesta kaksivuotisen niin, että se alkaisi jo viisivuotiaista. Nykyään esiopetus alkaa kuusivuotiaana. Vihreiden mielestä kaksivuotinen esiopetus olisi eniten tukea tarvitsevien lasten etu, jotta he pärjäisivät peruskoulussa paremmin.

Tavoitteena on viisivuotiaiden täysi osallistuminen esiopetukseen, vaikka se ei aluksi olisi velvoittavaa. Vihreät tavoittelevat myös maksutonta varhaiskasvatusta viisivuotiaille. Tämän jälkeen maksuttomuutta laajennettaisiin alle 5-vuotiaisiin vaiheittain ikäluokka kerrallaan.

Puolue kannattaa lisäksi maksutonta toisen asteen koulutusta ja oppivelvollisuuden pidentämistä toisen asteen loppuun asti tai vähintään 18-vuotiaaksi.

Vihreiden arvion mukaan varhaiskasvatukseen, peruskouluun ja toiselle asteelle tarvitaan valtion lisärahoitusta satoja miljoonia euroja vuositasolla seuraavien viiden vuoden aikana.

– Se ei ole ilmaista, mutta se on välttämätöntä, sanoi Ville Niinistö puolueen tiedotustilaisuudessa.

Niinistön mukaan rahaa löytyy muun muassa tehottomista yritystuista karsimalla.

Vihreät esitteli tänään koulutuspoliittisia linjauksiaan ennen huomista välikysymyskeskustelua. Puolueen tavoitteena on tasa-arvoinen oppimispolku jokaiselle lapselle perheen varallisuudesta tai asuinseudusta riippumatta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.