Vihreät jättää välikysymyksen koulutuksen eriarvoistumisesta

Vihreät jättää pian välikysymyksen koulutuksen eriarvoistumisesta, kertoo puheenjohtaja Touko Aalto. Aallon mukaan monen peruskoulusta valmistuvan lukutaito ei riitä jatko-opinnoista selviämiseen ja tämä voi johtaa syrjäytymisen kierteeseen.

Vihreät esitti vaihtoehtobudjetissaan puolen miljardin lisäpanostuksia koulutukseen. Vihreiden mukaan muun muassa peruskoulun laatuun on panostettava, ammattikouluihin lisättävä aloituspaikkoja ja koulutusmenot sidottava indeksiin.

– Koulutuksen eriarvoistuminen ei ole enää uhkakuva, vaan sitä tapahtuu joka ikinen päivä. Asuinalueen, kotitaustan ja sukupuolen merkitys on kasvanut, kun katsotaan oppimistuloksia, Aalto sanoo.

Aalto kritisoi hallitusta siitä, ettei se ole tarttunut koulutuksen ongelmiin.

– Talouskasvun seurauksena syntyvää liikkumavaraa hallitus käyttää hyvätuloisille kasautuviin veronkevennyksiin, mutta koulujen arjen, opettajien työtaakan ja lastemme tulevaisuuden se unohtaa.

Aalto puhui vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Helsingissä. Hän korosti erityisesti lukutaidon merkitystä. Aallon mukaan verkkopelaamisella on ollut positiivinen vaikutus lasten englannin kielen taitoon.

– Mistä löytäisimme saman vaikutuksen lukemiseen, Aalto pohti.