Vihreät ja vasemmistoliitto käänsivät katseensa Soinin kirjoittelusta pääministerin "riittämättömään" reaktioon

Tomu ei laskeudu ulkoministeri Timo Soinin (sin.) abortinvastaisen kirjoittelun ympärillä, vaan siihen palataan eduskunnan syysistuntokauden alkaessa jopa epäluottamuslauseen keinoin. Näin kertoivat STT:lle vihreiden ja vasemmistoliiton puoluejohtajat.

Soini iloitsi viime torstaina julkaisemassaan blogikirjoituksessa Argentiinan senaatin päätöksestä hylätä lakiesitys, joka olisi laillistanut abortin. Ennen muuta puheenjohtajat Touko Aalto (vihr.) ja Li Andersson (vas.) ovatkin pettyneitä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) reaktioon.

– Tahdomme ja vaadimme pääministeriltä parempia vastauksia ja selkeämpää kannanottoa tähän tilanteeseen. Soini on aika menetetty tapaus, hänen kommenttinsa on jo nähty, Aalto sanoo.

Lue myös: Sipilä kommentoi Soinin aborttikannanottoa: Jokaisella on oikeus omiin henkilökohtaisiin mielipiteisiinsä
 

Sipilä kommentoi kirjoittelua sunnuntaina sanomalla, että asiasta on käyty keskustelu Soinin kanssa jo alkukesästä, kun Soini osallistui abortinvastaiseen iltahartauteen virkamatkallaan Kanadassa.

– Jokaisella meillä on oikeus omiin henkilökohtaisiin mielipiteisiimme, mutta on aina tärkeää, että Suomen kanta on yhdessä sovittu kanta, Sipilä sanoi.

Anderssonin mukaan pääministerin toimimattomuus pakottaa opposition toimimaan, kun eduskunta kokoontuu syysistuntokaudelle.

– Uskoisin, että halua puuttua tähän on myös muissa oppositioryhmittymissä. Että voi olla kyse epäluottamuslauseesta tai vastaavasta.

Aalto ja Andersson sanovat, että puolueiden eduskuntaryhmät pohtivat tarpeellisia keinoja kesäkokouksissaan elokuussa.

Pääministeri Sipilä ei ollut maanantaina tavoitettavissa haastatteluun.

Räsänen: Miksi vakaumusta ei saa ilmaista?

Soinin viimeviikkoinen kirjoitus nostatti kommenttivyöryn, jossa useat ministerit ja kansanedustajat totesivat, ettei ulkoministerin kirjoittelu tue Suomen kantaa.

Soinin vakaumuksen, tai sen julkituomisen, ymmärtää kuitenkin kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen.

– Jos ministerin vakaumuksen mukaan abortti on pienen ihmisen elämän lopettamista, miksi tätä ei saisi ilmaista, Räsänen kysyy tiedotteessa.

Halla-aho kritisoi Soinin aborttipuheita ja kansanedustajien taksimatkoja

Sipilä kommentoi Soinin aborttikannanottoa: Jokaisella on oikeus omiin henkilökohtaisiin mielipiteisiinsä