Vihreät käänsivät katseensa jo kuuden vuoden päähän: Haavisto olisi vahvoilla

Vihreiden Pekka Haavisto otettiin omiensa joukoissa Tavastia-klubilla vastaan kuin presidentinvaalien voittaja sunnuntai-iltana. Hymyilevä Haavisto nousi lavalle yhdessä puolisonsa Antonio Floresin kanssa ja kiitti tätä tuesta vaalikampanjan aikana.

Haavisto sai yleisön hihkumaan sanoessaan, että vihreiden kampanjan ansiosta istuva presidentti Sauli Niinistökin sitoutui seuraavaksi kuudeksi vuodeksi ilmastonmuutoksen torjumiseen ja rauhan asiaan.

Haaviston kannattajat eivät lannistuneet ehdokkaansa toisesta sijasta, vaan suuntasivat katseen toiveikkaasti jo kuuden vuoden päähän.

Esimerkiksi puolueen konkari Osmo Soininvaara haluaisi nähdä Haaviston vihreiden presidenttiehdokkaana myös kuuden vuoden kuluttua. Hän uskoo, että silloin tällä on erittäin vahvat mahdollisuudet voittaa, vaikka Helsingin pormestari Jan Vapaavuorikin lähtisi ehdolle.

Vaali-iltana Soininvaarasta oli hienoa, että vihreiden ehdokas löi niin selkein lukemin sekä keskustan, että SDP:n ehdokkaat.

Haavisto itse toppuutteli puheita tulevista presidentinvaaleista.

– Ei elämää voi ajatella kuuden vuoden jaksoissa, vaan elämää pitää elää myös tässä välissä, hän sanoi lavalla.

Haavisto ja Flores muuttavat ehkä ulkomaille

Antonio Flores kertoi STT:lle, että pariskunta on suunnitellut ulkomaille muuttoa, eikä Haavisto välttämättä siksikään suunnittele ehdokkuutta seuraavissa presidentinvaaleissa.

– Kuusi vuotta on pitkä aika, ei sitä edes tiedä, missä me silloin olemme. Kotona on ollut puhetta, että olisi kiva muuttaa ulkomaille joksikin aikaa. Pekka haluaisi ehkä tehdä ulkomailla töitä, ja minä menisin tietenkin mukaan.

Flores piti ihan hyvänä, että toista kierrosta ei tullut. Hän sanoi, että kuusi vuotta sitten kokemus oli hänelle hirveä, mutta nyt on ollut helpompaa.

– En ole ollut paljon mukana kampanjassa, koska normaali elämä on minulle niin tärkeää. Minulla on nyt parta, niin ihmiset eivät tunnista minua.

Aalto: Työ jatkuu

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto uskoo, että Haavistossa riittäisi kyllä virtaa kuuden vuoden kuluttuakin. Hänen mielestään seuraavia presidentinvaaleja on kuitenkin turhan aikaista pohtia vielä.

– Pekka Haavisto on kiertänyt valtavasti ympäri Suomea. Pitää olla todella tyytyväinen siitä, miten paljon hänen teemansa ovat liikuttaneet ihmisiä. Työ jatkuu, Aalto sanoi STT:lle kenties jo hiukan eduskuntavaaleja ennakoiden.

Aalto piti tärkeänä, että Haavisto on kampanjassaan nostanut esille ympäristön, ihmisoikeudet, rauhan kysymyksen ja tasa-arvon niin vahvasti. Hän myös onnitteli Niinistöä upeasta tuloksesta.