Vihreät ohjaisivat maataloustuet pois hehtaariperusteista – "Ei tässä olla esittämässä mitään valtavia leikkauksia"

Vihreät ovat päivittämässä maatalous- ja maaseutupoliittista ohjelmaansa nykytilanteeseen sopivammaksi. Puolueen puheenjohtajan Touko Aallon mukaan maatalouspoliittinen ohjelma tulee syksyllä puoluevaltuuskuntaan ja sitä valmistellaan omassa työryhmässään. Ohjelmassa pohditaan erityisesti sitä, mihin tukia pitäisi kohdentaa. Edellinen ohjelma on vuodelta 2008.

Aallon mukaan vihreät haluavat kohdentaa tukea ihmisten jaksamiseen työssä, eläinten hyvinvointiin, luonnon monimuotoisuuden tukemiseen, vesistörasitusten vähentämiseen sekä fossiilipolttoaineiden ja öljypohjaisten tuotteiden vähentämiseen. Lisäksi vihreät haluaisivat ohjata tukia pois hehtaariperusteisesta tukijärjestelmästä.

– Ei tässä olla esittämässä mitään valtavia leikkauksia suuriin kansallisiin maataloustukiin.

Eduskunnassa keskusteltiin keskiviikkona EU:n budjettirahoituskehyksestä. EU-komissio on esittänyt viiden prosenttiyksikön leikkausta maataloustukiin ensi budjettikaudelle. Aalto toteaa, että leikkaus aiheuttaa varmasti paineita.

Aallolle eduskuntaan ei ollut kuitenkaan vielä rantautunut tietoa siitä, että tuleva leikkaus voisi olla annettua arviota suurempi. Savon Sanomien haastattelema EU:n maatalousvaliokunnan puheenjohtaja Czeslaw Adam Siekierski arvioi samaisen keskiviikon lehdessä (9.5.), että komissio ei ole huomioinut laskuissaan inflaatiota ja näin ollen leikkaus olisi 11 prosenttiyksikköä.

– Ihan puhtaasti tuo viisi prosenttiakin aiheuttaa jo aika paljon päänvaivaa, jos siihen mennään. 11 prosenttia tarkoittaa jo sitä, että pitää alkaa katsomaan, miten sitä voidaan kompensoida kansallisesti.

Aalto kuitenkin toteaa, ettei voi ottaa asiaan tarkemmin kantaa ennen tarkempia laskelmia siitä, kuinka asia tarkalleen vaikuttaisi Suomeen. Hän muistuttaa myös, että kysymys on tällä hetkellä komission ehdotuksesta.

Kuopiossa lauantaina vieraillut Aalto keskusteli kansalaisten kanssa sote-uudistuksesta.

Aallon mukaan hallituksen esitys ei toteuta uudistukselle asetettuja tavoitteita. Lisäksi Aalto on viime aikoina ihmetellyt yritystukiuudistuksen kohtaloa.

– Kyllä minä ihmettelen sitä, että ihmisten perusturvasta ja koulutuksesta ollaan valmiita leikkaamaan miljarditasolla kokonaisuudessaan. Mutta sitten, kun puhutaan vero- ja yritystuista, niin ei olla valmiita leikkaamaan euroakaan.

Aallon mukaan vihreät sitoutuivat yritystukityöryhmään eivätkä he vastustaneet yhtäkään leikkausta.

– Minulla ei ole mitään kritiikkiä esimerkiksi Mauri Pekkarista (kesk.) kohtaan työryhmän vetäjänä poislukien työryhmän työskentelyn jälkipuinti. Kysymys on siitä, että hallitus ei pystynyt tekemään päätöksiä ja asetti tällaisen työryhmän mahdottoman tehtävän eteen eli pitäisi saada parlamentaarinen ymmärrys hyvin nopealla ajalla valtavista yritystukikokonaisuuksista. Sitten hallitus meni vielä asettamaan pukit kaalimaan vartijoiksi, Aalto sanoo viitaten työryhmässä mukana olleisiin etujärjestöjen asiantuntijoihin.

Tulevien maakuntavaalien omasta ehdokkuudestaan Aalto toteaa, että asia ratkeaa myöhemmin.

Ensi kevään eduskuntavaaleihin Aalto lähtee Keski-Suomen vaalipiirin edustajana. Vuoden 2019 EU-vaaleihin hän ei aio asettua ehdolle.