Vihreiden Aalto maahanmuutosta: Lisää laillisia reittejä ja EU-maille sitova vastuunjako turvapaikanhakijoista

Jos vihreät saisi yksin päättää, keskusteltaisiin vaalikevään aikana ensisijaisesti ilmastonmuutoksen torjunnasta.

Ruotsin syksyn vaaleissa yhdeksi keskeiseksi teemaksi näyttää kuitenkin nousevan maahanmuutto, ja sitä ajavat Suomessakin politiikan agendalle esimerkiksi perussuomalaiset sekä siniset, joka julkaisi tänään maahanmuutto-ohjelmansa.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto painottaa turvapaikanhakijoiden suhteen sitovaa vastuunjakomekanismia, johon sitoutuvat kaikki EU:n jäsenvaltiot.

– Siinä kaikki jäsenvaltiot sitoutuisivat ottamaan vastaan tietyn määrän turvapaikanhakijoita. Se olisi myös Suomen kansallinen etu, Aalto sanoo ja käyttää esimerkkinä tilannetta, jossa Suomeen pyrkisi yhtäkkiä suuri määrä turvapaikanhakijoita esimerkiksi Venäjältä.

– Mekin varmaan vaatisimme muuta Eurooppaa auttamaan. Mutta nyt, kun Välimeren maat vaativat samaa, me käytännössä vastustamme sitovaa vastuunjakoa, Aalto jatkoi STT:lle vihreiden eduskuntaryhmän kokoonnuttua keskiviikkona kesäkokoukseensa Kouvolaan.

Aalto myös lisäisi laillisia maahanmuuton reittejä esimerkiksi humanitaarisella viisumilla, kasvattamalla pakolaiskiintiötä sekä helpottamalla perheenyhdistämisiä.

 

Työllistyneille ja kieltä oppineille turvapaikanhakijoille "lisäpisteitä"

 

Siniset haluaisi käyttöön esimerkiksi pisteytysjärjestelmän, jossa työperäiset maahanmuuttajat valikoituvat Suomeen osaamisensa, kielitaitonsa, työkokemuksensa ja sopeutumiskykynsä perusteella. "Pisteiden" antamisesta ovat puhuneet aiemmin myös vihreät. Touko Aallon mukaan kyse olisi turvapaikkahakemusten arvioinnista.

– Kun turvapaikkaa haetaan ja pohditaan kielteistä ja positiivista päätöstä, monet negatiiviset asiat, esimerkiksi rikokset, vaikuttavat päätökseen. Mielestäni olisi järkevää pohtia myös sitä, että (hakijan) eduksi voisi katsoa positiivisia asioita, Aalto sanoo.

Kyse olisi erityisesti pitkien, jopa useiden vuosien, hakuprosessien aikana tapahtuneista myönteisistä asioista, esimerkiksi saadusta työluvasta, työpaikasta ja kulttuurin sekä kielen oppimisesta.

– Kun tässä huoltosuhteessa näitä ihmisiä pakkopalautetaan, on se aivan järjetöntä, Aalto sanoo.

Jos maahanmuuttoa puolestaan halutaan vähentää, suuntaa Aalto jälleen huomion ilmastonmuutokseen ja sen torjuntaan maailmanlaajuisesti. Ilmastonmuutoksen takia heikentyvät elinolosuhteet ovat yksi keskeinen maahanmuuton työntötekijä, hän painottaa.

Asiaa voisi auttaa esimerkiksi kehitysyhteistyöllä, jonka rahoitusta leikkasi nykyhallitus, jossa sinisetkin on mukana, Aalto muistuttaa.

– Keskeistä on lisätä panostusta juurisyiden hoitoon, mistä pääministeri Juha Sipiläkin (kesk.) on paljon puhunut. Samaan aikaan hallitus on leikannut radikaalisti kehitysyhteistyön määrärahoja. Puheet ja teot ovat ristiriidassa, Aalto sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Ruokavirasto: Raakasuklaan nimeä ei pidä käyttää suklaata myytäessä

Lentojen viivästymisvalitukset yhä kärjessä Kuluttajariitalautakunnassa – pysäköintiin liittyvät valitukset kasvussa uusien sovellusten vuoksi

Taksilupien määrä jopa tuplaantunut isoissa kaupungeissa, mutta samalla hinnat nousivat – "Ei ole näkynyt sitä paljon hehkutettua piilokysyntää, mitä ministeriössäkin lupailtiin"

Käytännöt vegaaniruoan tarjoamisesta päiväkodeissa vaihtelevat eri puolilla maata – Helsingin päiväkodeissa saa vegaaniruokaa, Oulussa ei

Suomi-neidon pää on jäässä mutta varpaita lämmittää – talven pakkasennätys meni uusiksi Utsjoella

Naisten sterilisaatioiden suosio on romahtanut – miehillä taas toimenpiteen suosio on kasvanut

Yhä useamman potilaan lääkereseptin kirjoittaa sairaanhoitaja – jo liki viidelläsadalla oikeus tähän

Palovaroitin ja alkusammutuksen tehnyt isä pelastivat perheen omakotitalon – lapsen leikit aiheuttivat vakavaa vaaraa

Valtiovarainministeri Kulmunilla ei ole taikatemppuja kuntatalouteen – itäradan merkitykselle löytyy ymmärrystä

Mies lähetti Facebook-ryhmään kuvan, jonka väitti esittävän sarjakuristajaa – karmea virhe johti tuomioon kunnianloukkauksesta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.