Vihreiden Aalto pakeni toimittajien kysymyksiä eduskunnassa – "Tuossa on puoluesihteeri, joka vastaa näihin"

Vihreiden kannatusluisulle ei näy loppua, eikä puheenjohtaja Touko Aalto ollut torstaina lainkaan halukas kommentoimaan puolueen tilannetta toimittajille eduskunnassa.

– Minä olen menossa kyselytunnille kysymään ilmastonmuutoksesta, ja tuossa on puoluesihteeri, joka vastaa näihin. Hyvää päivänjatkoa, Aalto sanoi toimittajille vihreiden ryhmäkokouksesta poistuessaan.

Vihreiden kannatus oli torstaina julkaistussa Ylen kannatusmittauksessa pudonnut 12,6 prosenttiin. Elokuussa julkaistussa mittauksessa vihreiden kannatus oli 13,6 prosenttia.

Puolueen huippulukemat ovat vuoden takaa, jolloin kannatusta oli melkein 18 prosenttia. Aalto aloitti tehtävässään runsas vuosi sitten.

"Ei anneta muiden määritellä, mitä meistä puhutaan" 

Puolueen edellinen puheenjohtaja Ville Niinistö ei laittanut vihreiden kannatusluisua puheenjohtajan imago-ongelman piikkiin.

– Minusta tämä on yhteinen ongelma. Yhteistä duunia tässä tehdään, ja yhdessä puheenjohtajan tukena tässä kaikki käännetään kurssia myös, Niinistö sanoi eduskunnassa.

Kesän aikana Aalto kuvattiin muun muassa paidattomana läiskimässä toista henkilöä takapuolelle tukholmalaisella homoklubilla.

Sen sijaan asiakysymyksissä Niinistö on edelleen huomattavan usein edustanut vihreitä julkisuudessa viime aikoinakin.

Niinistö muistutti, että tuoreinkin galluptulos on parempi kuin mitä vaaleissa on koskaan saatu.

Hänen mielestään puolueen pitää aktiivisemmin ja aloitteellisemmin viestiä ulkopuolelle, millä keinoilla se haluaa parantaa suomalaisten arkea ja tulevaisuutta.

– Meidän velvollisuutemme on itse nostaa se teema esille, mitä me haluamme, eikä antautua tämmöiseen kierteeseen, jossa muut määrittelevät mitä meistä puhutaan.

"Ei näihin lukuihin tyytyväinen voi olla" 

Puheenjohtajuudesta Aallon kanssa viime vuonna kisannut kansanedustaja Emma Kari myönsi, ettei kannatuskäyrä liiku nyt oikeaan suuntaan.

– Ei tällaisiin kannatuslukuihin voi tietenkään tyytyväinen olla. Mutta eiköhän se viesti meille ole se, että entistä enemmän pitää tehdä töitä. Ja ehkä hyvä puoli on se, että kaikki puolueet tuntuvat puhuvan tällä hetkellä vihreiden teemoista.

Kari ei ottanut kantaa siihen, onko Aallon kesän tempauksilla ollut vaikutusta puolueen kannatukseen.

– Ehkä tämä ei ole minun paikkani tätä arvioida, Kari sanoi.

Ylen gallupissa erot kärkikolmikon eli SDP:n, kokoomuksen ja keskustan kannatuksessa olivat pienentyneet.

SDP:n kannatus laski 0,9 prosenttiyksikköä ja ylitti niukasti 20 prosenttia. Toisena oli kokoomus, jonka kannatus laski 0,8 prosenttiyksikköä 19 prosenttiin. Kolmantena olevan keskustan kannatus on pysynyt ennallaan ja on hieman alle kahdeksantoista prosentin.

Uutisanalyysi: Touko Aalto hävitti vihreiltä koulutusylivoiman ja sen myötä kannatuksen