Vihreiden perhevapaamalli: Äidille ja isälle kummallekin viisi kuukautta

Virheiden torstaina julkistamassa perhevapaamallissa äidille sekä isälle korvamerkittäisiin kummallekin viisi kuukautta ansiosidonnaista vanhempainvapaata. Lisäksi vanhemmat voisivat jakaa viisi kuukautta haluamallaan tavalla.

Vihreiden mukaan puolueen malli ei lisäisi kustannuksia. Kansanedustaja, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Heli Järvinen kertoo, että puolue lasketti mallin kustannukset eduskunnan tietopalveluilla.

– Säästö olisi alussa vajaa 30 miljoonaa euroa, Järvinen sanoo STT:lle.

Laskelma tehtiin sen mukaan, että miehet käyttäisivät vanhempainvapaata yhtä aktiivisesti kuin Ruotsissa, Järvinen kertoo.

– Ruotsissa miehet käyttävät 25 prosenttia vanhempainvapaista ja Suomessa yhdeksän prosenttia.

Järvisen mukaan kustannusten aleneminen mallissa johtuu siitä, että kokonaisuudessaan vanhempainvapaa olisi hieman lyhyempi kuin se aika, jonka tällä hetkellä suomalaisnainen on keskimäärin vanhempainvapaalla ja kotihoidontuella.

– Malli ei kuitenkaan vähennä äidin osuutta nykyisestä.

Vihreät ei odottaisi uudistuksen kanssa seuraavaan kauteen.

– Hallituksella ei ole enää mitään perusteita viivyttää uudistusta, sanoo kansanedustaja Emma Kari tiedotteessa.

 

Kotihoidontuesta "hoitoraha"

 

Vihreät korvaisi nykyisen kotihoidontuen 843 euron suuruisella kuukausittaisella hoitorahalla, tiedotteessa kerrotaan.

– Puolittain nostettuna hoitoraha riittäisi yhdelle vuodelle ja olisi tasoltaan sama kuin kotihoidontuki nyt, tiedotteessa todetaan.

Vihreät haluaisi myös helpottaa töihin paluuta perhevapailta.

– Nykyisin osa-aikainen työskentely on pienen lapsen vanhemmalle vain harvoin taloudellisesti kannattavaa, Järvinen sanoo.

Vihreät muuttaisi myös vanhemmuuden kustannusten korvaamista siten, että raskaudesta ja sairaan lapsen hoidosta johtuvat poissaolot korvattaisiin työnantajille vanhemmuudesta aiheutuvina kustannuksina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.