Vihreiden puheenjohtajaehdokkaat torjuvat lomitusaloitteen

Vihreiden puoluekokoukselle tehty aloite lomitusoikeuden lakkauttamisesta ei saa varauksetonta tukea puheenjohtajaehdokkailta. Kansanedustaja Touko Aallon mielestä maatalouspolitiikka ja koko suomalainen yritystukijärjestelmä kaipaa uudistamista, mutta hän ei kannata tätä aloitetta.

– Ymmärrän hyvin aloitteen ajatuksen turkis-, liha- ja maidontuotannon tukemisen vastustamisesta, mutta esitetty siirtymäaika on liian lyhyt. Aloitteella annetaan myös väärä viesti monella tapaa ahdingossa oleville maatalousyrittäjille, Aalto sanoo.

Aallon mukaan turkistuotanto tulee lopettaa Suomesta, mutta maidon- ja lihantuotannon ajaminen alas korvautuu vain tuonnilla. Maito- ja lihatuotteiden korkeampi verotus olisi parempi tapa toimia.

Kari, Mikkonen ja Parviainen eivät kannata

– En kannata lomitustuen lakkauttamista. Suomalainen maatalouslomitus on poikkeuksellisen toimiva järjestelmä eläintilojen hyvinvoinnin takaamiseksi. Kun yrittäjät voivat hyvin, selvitysten mukaan myös eläimet voivat paremmin, sanoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

Kansanedustaja Emma Kari torjuu lomituspalveluiden lakkauttamisen, sillä maatalouden tukia pitää katsoa kokonaisuutena ja niitä pitää kehittää ympäristöystävälliseen suuntaan.

Myös kansanedustaja Olli-Poika Parviainen sanoo, ettei kannata aloitetta, vaikka ymmärtää aloitteen tekijöiden huolen esimerkiksi eläinten oikeuksista.

– Niitä kannattaa edistää ensisijaisesti muilla keinoin kuin keskittymällä lomituskysymykseen.

Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo ei vastaa suoraan kysymyksen lomituspalveluista. Hän sanoo, että maataloustuki- ja yritystukijärjestelmiä pitäisi uudistaa eläimiä, ympäristöä, ihmisiä ja taloutta hyödyttävään suuntaan.

Viljelijänkin päästävä lomalle

Maa- ja metsätalousministeriksi perjantaina nimitettävä Jari Leppä (kesk.) pitää viljelijöiden lomitusoikeuden säilyttämistä välttämättömänä, jotta he pääsevät edes joskus irrottautumaan vaativasta työstä. Hän pitää vihreiden aloitetta erittäin huonona, koska kaikki ovat olleet huolissaan viljelijöiden jaksamisesta.

Lepän mukaan lomitusoikeus on osa viljelijöiden sosiaaliturvaa poikkeuksellisessa ammatissa. Viljelijöiden sidonnaisuus on poikkeavaa muihin ammatteihin verrattuna.

– Tämä on myös eläinsuojelukysymys. Kun viljelijä voi hyvin, myös eläimetkin voivat hyvin ja päinvastoin, Leppä jatkaa.

Suomi paras Ruotsin kanssa

Leppä pitää outona Aallon ajatusta maito- ja lihatuotteiden verotuksen nostamisesta, koska suomalaisten pitää syödä ja Suomella on mahdollisuus kasvattaa elintarvikealaa.

– Me olemme tässä parhaita yhdessä Ruotsin kanssa. Olisi outoa, jos me ryhtyisimme ajamaan tällaista alaa alas.

Kokoomuksen eläinlääkärikansanedustaja Markku Eestilä ihmettelee aloitetta. Se kertoo hänestä siitä, etteivät ihmiset tunne riittävästi suomalaista maataloutta ja sen sitovuutta.

– Mitä tiukemmalle ihmiset joutuvat sekä fyysisesti että henkisesti, sen suurempi vaara on, että eläimet jäävät vähän huonommalle hoidolle, Eestilä sanoo.

Keskustan kansanedustaja ja MTK:n johtokunnan jäsen Pertti Hakanen on huolestunut siitä, miten vihreiden kentällä suhtaudutaan alkutuottajiin ja elintarviketeollisuuteen.

– On pöyristyttävää, että tällaista aloitetta lähdetään esittämään puoluekokoukselle, Hakanen sanoo.

Kansanedustaja aloitteen takana

Vihreiden puoluekokousaloitteen takana ovat muun muassa kansanedustaja Antero Vartia sekä Helsingin kaupunginvaltuutetut Hannu Oskala ja Leo Stranius. He esittävät turkis-, lihan- ja maidontuotannon lomituspalveluiden lakkauttamista. Aloitteen mukaan lomitustuki edesauttaa turkistuotannon jatkumista ja maitotilojen osalta se edesauttaa pienten, pääasiassa parsinavetoiden toiminnan jatkumista.

Aloitetta perustellaan sillä, että mikään muu yrittäjäryhmä ei nauti samanlaisesta etuudesta. Lomituspalveluista tulee luopua esimerkiksi viiden vuoden siirtymäajalla.